Foto af Angelika Agibalova hos Unsplash

Kiev: Der var en tredjedel flere personer, der krydsede grænsen mellem Ukraine og den besatte Krim-halvø i det sydøstlige Ukraine i juli. 

Næsten 350.000 mennesker og 57.000 fartøjer krydsede grænseovergangen mellem Kherson området i Ukraine og Krim i july. Det er en tredjedel mere end i måneden før. 

Grænseovergangen er besværlig, fordi civile må krydse militære checkpoints, men det er nødvendigt for mange af dem, der stadigvæk har tilknytning til Ukraine, da al kontakt med det offentlige skal foregå i Ukraine. 

Det betyder, at dåbsattester og attester skal hentes i Ukraine, men også pensioner skal hentes på den anden side af grænsen. Derudover har mange af indbyggerne på Krim stadigvæk familie og venner på den anden side af det besatte område. 

Grønne mænd

I 2014 gik “de grønne mænd” i land i Krim. Navnet kommer af deres militæruniformer, der ikke bar noget flag på jakkerne. Men det kom hurtigt frem, at russerne var involveret – Krim er blevet annekteret og ligger nu ind under Rusland. 

Blandt andet har ruslands præsident Vladimir Putin lovet de ukrainere, der stadigvæk bor på Krim, at de kan få russiske pas. Siden 2014 er også områderne i Donetsk og Luhansk blevet løsrevet af separatister med Rusland i ryggen.