Foto af Daria Volkova hos Unsplash

Det bliver allerede fredag muligt at flyve indenrigs i Ukraine, mens det også bliver muligt at tage på restaurantbesøg indendørs.

Det virker nærmest som en evighed siden, at det har været muligt at sidde indenfor på en restaurant. Og hvor lang tid siden er det, at du sidst har siddet i en flyvmaskine? Uanset hvad, så får du snart muligheden for begge dele. Allerede fra fredag bliver det muligt at flyve indenrigs i Ukraine, og du kan nu også besøge restauranter indendørs.

Det skriver Ukraine Business News på baggrund af udtalelser fra den ukrainske premierminister Denis Sjmygal, der har godkendt ændringerne. Samtidig bekræfter premierministeren, at internationale fly igen vil være på vingerne fra den 15. juni, mens det dog nok kun vil være til lande, hvor Ukraine på forhånd har sikret sig aftaler.

Det er usikkert, hvilke lande Ukraine har sikret sig aftaler med, men den ukrainske minister for infrastruktur har på sin blog tidligere skrevet, at der overvejes flyvninger til “Finland, Sverige, Danmark, USA, Canada, Litauen, Letland, Indien, Kina, Aserbajdsjan, Holland, Belgien, Frankrig, Moldova, Polen, Østrig, Italien, Portugal, Albanien, Slovakiet, Kazakstan, Armenien, Ungarn, Egypten, Tunesien og UAE”

Meldingerne fra den ukrainske premierminister har hurtigt fået Ukraine International Airlines til at annoncere salget af billeter mellem Odesa og Kyiv, mens også andre flyselskaber følger trop med andre indenrigsafgange.

Været pres på for snart at åbne

Åbningen for restaurantbesøg indendørs kommer efter, at der tirsdag var demonstration foran det ukrainske minister kabinet, hvor flere restaurant medarbejdere slog på potter og pander. De har brokket sig over, at udendørsserveringen kun har givet dem 56 procent af indtægterne i forhold til, hvordan det så ud, før karantænen trådte i kraft. 

På samme måde var flyselskaber i stigende grad begyndt at sælge billetter med afgang efter den 15. juni, selv om de ikke havde fået godkendelse af regeringen. Det blev af flere blevet set som en protest imod regeringens restriktioner, som har ramt sektoren hårdt. 

Ukrainenu har tidligere skrevet om de store problemer i den ukrainske fly-sektor, hvor mange selskaber taber penge i denne tid. Ukraine International Airlines har blandt andet måtte skære 35 procent af staben væk og hengemme 60 procent af flåden. Ifølge selskabets direktør Yevgenij Dykhne vil det komme til at koste selskabet omkring 60 millioner dollars, at flytrafikken har været lukket siden midten af marts.

Ifølge Ukraine Business News har landets største lufthavn Boryspil også været nødt til at låne 10 millioner dollars for at klare sig gennem krisen, da lufthavnen har tabt 90 procent af dets indtægter siden krisens start. 

Lempelser af karantænen sker hurtigt

I øjeblikket går det hurtigt med at lempe karantænereglerne. Det er ikke længe siden, at Ukraine var helt lukket ned, men allerede for nyligt åbnede regeringen igen for togafgange i store dele af landet, mens det også for nyligt er blevet muligt at besøge landets offentlige svømmehaller og fitnesscentre. Over 66 grænseovergange til EU er også blevet åbnet igen. De fleste overgange til Hviderusland og Rusland bliver dog holdt lukket. 

Dermed ser det ud til, at der kommer aktivitet igen for både virksomheder og privatpersoner. Imens genåbningen finder sted diskuteres det heftigt i både danske og internationale medier, hvorvidt og hvordan corona-krisen har og vil påvirke vores forbrugsmønstre og virksomhederne ageren i fremtiden. 

Her har Ukrainenu set nærmere på, om virksomheder også fremadrettet vil have en stor del af medarbejderne til at arbejde hjemmefra, og hvad det betyder for deres udgifter og potentialet for outsourcing i Ukraine