Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Ukraines litteraturhistorie er fyldt med store værker, sjove historier og litterære oplevelser, som måske kan hjælpe lidt, hvis corona-tiden bliver for kedelig. 

Hvis du også er en af dem, der sidder derhjemme og venter på at verden åbner sig igen, så er der her fem anbefalinger på bøger, du kan fordrive tiden med skrevet af forfattere fra Ukraine eller om Ukraine.

1) Nikolaj Gogol, Døde Sjæle (1842)

Alting skal starte et sted, og hvor er det bedre at starte en liste over bøger med ukrainsk islæt end ved faderen til den ukrainske litteratur, Nikolaj Gogol. Gogol blev født i Poltava-regionen i Ukraine.

I løbet af 1800-tallet flyttede han til Sankt Petersborg, hvor han blev mere og mere berømt. Bogen handler om den korrupte Chichikov, der opkøber døde livegne i et snørklet forsøg på at blive rig hurtigt.

Bogen og Gogols øvrige arbejde gav ham både fornemme venner som Pushkin, da han levede, men også i nutiden huskes han positivt – i Kyiv er der endda en tilbagevendende festival for kunst tilegnet forfatteren.

2) Jonathan Safran Foer, Alt bliver oplyst (2002)

En ung amerikansk jøde tager til Ukraine for at lede efter en kvinde, der reddede hans bedstefar fra nazisterne. Han bliver sat sammen med den unge ukrainske guide og oversætter Alex og hans bedstefar, som hjælper ham på rejsen til landsbyen Trachimbrod.

Det meste af bogen er skrevet på den unge ukrainske mands gebrokne engelsk, imens historien om Trachimbrod bliver vævet sammen med nutiden i en både rørende, sjov og tragisk roman.

Bogen er desuden blevet filmatiseret med Elijah Wood i hovedrollen.

3) Anna Reid, Borderland (2000, revideret og genudgivet flere gange) 

Til de mere historieinteresserede har Anna Reid skrevet en fremragende oversigt over den ukrainske historie. I Borderland (på engelsk) kommer igennem historien helt tilbage til begyndelsen i Kyiv Rus og forbi Maidan.

For folk med indgående kendskab til ukrainsk historie, bringer bogen måske ikke meget nyt til bordet, men til gengæld er Ukraines historie så spændende, at en gennemgang af den sjældent er kedelig.

Det gælder også for denne historiebog.

4 + 5) Mikhail Bulgakov, Mesteren og Margarita & Den Hvide Garde

Mikhail Bulgakov voksede op i Kyiv, men arbejdede både på russisk og i Rusland. Hans satire blev populær over hele verden særligt med udgivelsen af Mesteren og Margarita, der er spækket med referencer til Goethes Faust, indeholder djævelen, hekse, en hankat med en maskinpistol og det sovjettiske borgerskab, der bliver taget eftertrykkeligt ved næsen.

Den Hvide Garde foregår i Kyiv kort tid efter revolutionen i 1917, og foregår i Kyiv, hvor Bulgakov voksede op. Faktisk er der i Kyiv også et museum om Bulgakov, som ligger på Andrivskij Decent ved Kontraktova. Det er på selv samme gade, meget af romanen foregår.