Foto af Matthew Ansley hos Unsplash

Kiev: Den længe ventede fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine blev i dag en realitet. 

Rygtebørsen har været rødglødende på Twitter og i Ukraine og Rusland den seneste uge. Den fangeudveksling, der har fyldt så godt op i debatten er nu blevet en realitet. I alt blev 70 fanger udvekslet mellem de to lande. 

I Ukraine har særligt de 24 sømænd, der blev taget til fange af Rusland ved Kertsjstrædet tæt på Krim sidste år, fået opmærksomhed. De er nu efter næsten et års fængsel blevet genforenet med deres familie og venner. 

Også den kendte filmskaber Oleg Sentsov er kommet hjem igen. Han blev anholdt på Krim og har siddet i fængsel i fem et halvt år, hvor han blandt andet har været tæt på at omkomme i løbet af en sultestrejke. 

Rusland vinder lidt

Også russerne har fået noget tilbage. Især to personer er kendte. Først og fremmest er der Volodimir Tsemakh, som er et nøglevidne i sagen om nedskydningen af MH17 – et passagerfly, der blev skudt ned med 298 døde som konsekvens. 

Tsemakh blev løsladt på trods af protester fra blandt andet de hollandske myndigheder, der gerne ville beholde ham i tilfælde af, at de skulle have brug for at afhøre ham igen. Hovedparten af de nedskudte passagerer var nemlig hollændere. 

Også journalisten Kyrylo Vyshinsky er blevet udleveret til Rusland. Vyshinsky blev anholdt for forræderi efter at have arbejdet for et russisk medie. I sidste måned blev han løsladt mod kaution, men nu er han altså udleveret til Rusland. 

Stor succes for Zelenskij

For den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har udvekslingen af fanger været en kæmpe succes. Præsidenten har en fortid som komiker og skuespiller, og hans manglende politiske erfaring har fået kritik fra flere kanter. 

Med så stor en fangeudveksling under bæltet, kan han – berettiget eller ej – nu gå ud og vise konkrete resultater i hans arbejde på at skabe fred mellem Rusland og Ukraine – et emne der for mange ukrainere står højt på listen. 

Samtidigt kommer fangeudvekslingen på et godt tidspunkt for Volodimir Zelenskij, da han kun lige akkurat har været præsident i 100 dage. Men forhandlingerne har ikke været offentlige, så om det er Zelenskijs forhandlingsevner, der har gjort udslaget vides ikke.