Foto af Matthew Ansley hos Unsplash

Kiev: Det ser ud til, at der er fangeudveksling på vej mellem Ukraine og Rusland i de næste dage, som den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har vægtet højt. 

Tidligere har det været meldt ud, at flere ukrainske soldater, der er fanget i Rusland, har været transporteret til en detention i Moskva. Det fik spekulationerne om en fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland til at blomstre, og det ser nu ud til at holde stik. 

Ifølge den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, så er en fangeudveksling undervejs. 

“Jeg har arbejdet på det her i to måneder. Lad mig gøre mit arbejde. Jeg lovede borgerne i ukraine, at jeg vil få vores fanger tilbage, få vores flådesoldater tilbage, og at vi vil stoppe krigen. Jeg har personligt arbejdet for det her… Vi venter på resultaterne skridt efter skridt, og de første resultater skulle være på vej i de næste dage,” sagde Zelenskij ifølge det ukraine nyhedsbureau UNIAN til et veteran event i Kyiv. 

Rusland melder også om forhandlinger

Fangeudvekslingen skulle omhandle nogle af de i alt 24 ukrainske flåde soldater, som blev taget til fange af den russiske efterretningsvæsen FSB. Det skete da de på tre ukrainske flådefartøjer forsøgte at komme fra Sortehavet, forbi den annekterede Krim-halvø og ind i Azev-havet gennem det omstridte Kertjstræde, som Rusland forsøgte at lukke. Her blev de tre ukrainske flådefartøjet skudt på af FSB og derefter taget til fange. 

Episoden skete i november sidste år under den daværende ukrainske præsident Petro Porosjenko, og den nuværende præsident Volodimir Zelenskij har gjort det til sin første opgave at få de 24 flåde soldater hjem igen. Det ser han som det første skridt i at få stoppet krigen med Rusland, der hærger på sit femte år og har kostet omkring 13.000 mennesker livet. 

Dmitry Peskov, der er talsmanden for den russiske præsident Vladimir Putin, bekræfter også, at der er en fangeudveksling undervejs. 

“Indtil videre er vi ved at starte en dialog mellem de to præsidenter,” sagde Dmitry Peskov til den russiske nyhedsbureau RBC. 

Det er endnu uklart, hvor mange russiske fanger i Ukraine, som Rusland vil få udleveret.