Foto af Chester Ho hos Unsplash

Selv om livet i Donbas og omkring kontaktlinjen i det østlige Ukraine fortsat er hårdt, så kan de civile glæde sig over, at færre civile døde i Donbas i 2019. 

Ifølge Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) faldt antallet af civile dræbte i Donbas drastisk i 2019. Det skriver det statslige, ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

Miner er fortsat den største kilde til dødsfald i relation til krigen, oplyser Heidi Grau, der er OSCE’s formand i Ukraine. Det kom frem på et møde i Minsk-gruppen, den trilaterale forhandlingsgruppe med Ukraine, Rusland og OSCE som medlemmer.

Gruppen holdt et møde den 16. januar, hvor de også blev enige om yderlige tilbagetrækning af tropper fra berørte byer i den østlige del af Ukraine, som siden 2014 har været besat af separatister med russisk støtte.

Ingen nye tal 

Også antallet af brud på våbenhvilen var i januar dalet betragteligt i januar i forhold til slutningen af sidste år, så det er positive takter. Det betyder dog ikke, at krigen ikke stadigvæk kræver liv.

Samme dag som mødet i Minsk fandt sted, blev en ukrainsk soldat dræbt ved frontlinjen, skriver mediet Unian. I forbindelse med Graus udtalelser er der ikke blevet offentliggjort noget antal for antallet af dræbte eller brud på våbenhvilen.

I december fortalte BBC Ukraine, at OSCE havde bekræftet 145 skadede civile på begge sider af konflikten siden begyndelsen af 2019. 127 af dem blev såret, 18 blev dræbt. Det er færre end halvt så mange dræbte som i 2018.

OSCE rapporterede i samme ombæring om 300.000 brud på våbenhvilen.