De vacciner, der måtte blive i overskud i EU, har flere lande angiveligt indvilget i at sælge til Ukraine.
Flere lande har ifølge den Ukrainske vicepremierminister for europæisk og euro-atlantisk integration, Olha Stefanisjnia, gerne sælge deres overskydende COVID19 vacciner til Ukraine. Det skriver Unian.
“Der er flere EU-lande, der har indvilget i at sælge nogle af deres overskudsvacciner. Ukraine køber dem, men jeg vil også gerne takke de andre EU-lande uden overskud for at have talt Ukraines sag,” siger Stefanisjnia.
Ifølge ministeren er de lige nu i gang med at færdiggøre planerne for distribuering af EU’s overskudsvacciner. Historien melder dog intet om, hvor mange doser, der kan finde vej til Ukraine.
Fortsat udfordring med skepsis
En ting er at skaffe vacciner til ukrainerne. En anden ting er at få ukrainerne til rent faktisk at lade sig vaccinere. I Ukraine er der nemlig en udbredt skepsis imod vacciner – ikke bare imod COVID19, men i det hele taget.
Blot 39 procent af befolkningen har tænkt sig at lade sig vaccinere. Det skrev Kyiv Post i januar. Artiklen blev baseret på 1600 adspurgte voksne. Selv hvis vaccinen var gratis, ville kun 43 procent tage imod den.
Alligevel tror den ukrainske sundhedsminister, Maksim Stepanov, at det nok skal lade sig gøre at få folk vaccineret, når processen begynder i løbet af februar. Generelt siger man om vacciner, at mellem 60 og 80 procent af en population skal have den, for at der kan tales om flokimmunitet.
Vil vaccinere i løbet af februar
Ifølge sundhedsministeren så vil Ukraine begynde at vaccinere i februar, hvor sundhedspersonalet bliver prioriteret i første omgang. Vaccinerne koster omkring 100 kroner stykket, og det giver sig selv at det bliver et anseeligt millionbeløb, hvis alle vil vaccineres. Sygdommen har dog allerede kostet Ukraine mere end 20.000 liv, og økonomien skrumpede med 4,4 procent i 2020 og har kostet mange ukrainere arbejdet.
Ukraine vil i første omgang få otte millioner vacciner gennem Covax Facility, som vil være nok til at vaccinere fire millioner mennesker. Først i køen står altså sundhedspersonalet, og derefter kommer de ældre og syge personer, oplyser sundhedsministeren.
Ukraine har også tidligere aftalt at købe to millioner vacciner af kinesiske Sinovac Biotech, og derudover forhandler Ukraine om en række andre. I alt har Ukraine sikret sig omkring 18 millioner vacciner, hvilket vil være nok til ni millioner mennesker.