Pressefoto: Kontoret for Ukraines Præsident.

En kontroversiel afgørelse i den ukrainske grundlovsdomstol kan få konsekvenser for EU-støtten.

Det fik hårene til at stritte på mange vestlige kommentatorer og samarbejdspartnere, da den ukrainske grundlovsdomstol fjernede straffen for ikke at deklarere sine aktiver som embedsmand eller politiker.

Et af de steder, hvor nyheden ikke blev modtaget med stående ovationer, er i EU-delegationen i Ukraine, der har set sig nødsaget til at minde Ukraine om, at støtten til landet er direkte forbundet med “uafhængig anti-korruption.” Det skriver Unian.

Ukraine er på vej ind i noget, der kan blive en stormfuld og afgørende periode med storpolitik, som kan afgøre landets fremtidige samarbejde med vesten. Og de starter bagud på point.

IMF sender snart en delegation afsted til Ukraine for at se, om landet lever op til kravene i den store låne-aftale, som er indgået mellem Ukraine og Den Internationale Valutafond – en aftale, der virkelig trak veksler på præsident Zelenskijs politiske kapital.

Kontroversiel afgørelse

Tirsdag i denne uge besluttede den ukrainske grundlovsdomstol, at straffen for ikke at opgive sine aktiver korrekt som embedsmand eller folkevalgt ikke længere skal gælde. Det er en fuldstændig normal praksis, at den slags opgøres.

I Danmark er det også normal praksis, at politikere fortæller den slags, fordi det kan gøre dem inhabile i visse sager, men det er nu altså ikke ulovligt at gøre det “forkert” længere, hvilket effektivt betyder, at man ikke behøver gøre det.

Den slags deklarationer er en central del af et transparent folkestyre, og selv om det kan lyde som en lille ting, har det været grobund for hård kritik – særligt set i forlængelse af de andre knæk, Zelenskijs reformdagsorden har lidt på det seneste.

Lokalvalg ses som et rap over nallerne

En af de mest garvede Ukraine-eksperter, økonomen Anders Åslund fra Atlantic Council, skrev i en klumme, at det seneste lokalvalg var et udtryk for, at Volodimir Zelenskij ikke havde været i stand til at holde sine løfter.

“Mindre end halvandet år siden hans indvielse ser Zelenskijs præsidentskab ud til at være i alvorlige problemer. Han ser ikke ud til at have et sammenhængende program og bør selv indse dette. Ligeledes ser Zelenskijs parti Folkets Tjener ud til at være i terminal tilbagegang med den hurtige forværring som en politisk styrke, der afspejler sidste års meteoriske fremgang,” skriver Åslund.

Zelenskij blev sidste år valgt ind på en reformagenda, der blandt andet lovede opgør med korruption i landet, og både vælgere og udenlandske samarbejdspartnere var begejstrede over den uprøvede politiker.

I dag ses der knap så lyst på regeringen.