Foto: Greg Montani / Pixabay.com.

EU-kommissionens vicepræsident har været på besøg i Ukraine med en række krav til Ukraine i kufferten.

EU-kommissionens vicepræsident for udenrigs- og sikkerhedspolitik, Joseph Borrell, har besøgt Kyiv. Med sig tog han en besked om, at Ukraine skal arbejde sammen med IMF og styrke retssikkerheden, hvis landet skal modtage næste tranche af den lovede støtte.

Og det er ikke småpenge, det drejer sig om. Ukraine er blevet lovet 1,2 milliarder euro, hvilket svarer til næsten 9 milliarder kroner. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau, Unian.

“EU er klar til at give 1,2 milliarder euro i makrofinansiel støtte til at hjælpe med at begrænse de økonomiske konsekvenser, coranvirussen har skabt. Og Ukraine bliver nødt til at indgå i et konstruktivt samarbejde med den internationale Valutafond,” lyder det fra Borrell.

For at få pengene skal Ukraine leve op til alle kravene om at styrke retssikkerheden.

Verdensbanken presser på

Også Verdensbanken har tidligere lagt pres på ukrainerne i forbindelse med låneaftalen. Konkret opfordrede de ukrainerne til at vedtage den lovgivning, der er nødvendig for at landreformen lader sig gøre.

“Det er essentielt at vedtage de rette love før udgangen af september, aller senest. Hvis denne deadline overskrides på grund af forsinkelser, der nemt kunne undgås, er der en reel risiko for, at Ukraine går glip af en gylden chance,” siger Arup Banerji, der er regionsdirektør i Østeuropa for banken.

Landreformen også en del af en låneaftale, som Ukraine har indgået med den Internationale Valutafond. Ukraine er afhængige af pengene, som i første omgang skulle gå til reformarbejde, men nu bliver øremærket til at stabilisere økonomien i kølvandet på COVID19-udbrudet.

Spændinger mellem øst og vest

Forholdet mellem Ukraine og de vestlige samarbejdspartnere led tidligere på året et knæk, da chefen for den ukrainske centralbank, NBU, gik af på grund af, hvad han kaldte politisk pres fra præsident Volodimir Zelenskij.

Nationalbanken fik under den tidligere chef ellers ros for sin indsats af blandt andre Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, som tidligere roste nationalbankens arbejde.

“Jeg vil sige, at det her kommer som en overraskelse. Der har været rygter, men det var stadig ikke ventet. Det er et stort problem,” sagde Andersson om nationalbankschefens afgang dengang.