Årets høst af majs er lige nu i gang. Foto: Emil Filtenborg.

Ukraine er i stigende grad en af de vigtigste eksportører af landbrugsprodukter til EU, viser en ny rapport fra EU. 

Eksporten af landbrugsprodukter fra Ukraine til EU-landene er eksploderet det sidste år. I perioden september 2018 til august 2019 har Ukraine eksporteret for 7 milliarder euro til EU. Det er 1,9 milliarder mere end samme periode året før.

For Ukraine betyder det en stigning i eksporten på 38 procent. Det også, at Ukraine er EU’s hurtigst voksende importmarked for landbrugsvarer foran USA, der voksede med 10 procent (1,15 milliarder euro).

Generelt er det kun USA og Brasilien, der eksporterer flere landbrugsprodukter til EU end Ukraine. De har eksporteret varer for henholdsvis 12,4 milliarder euro og 11,8 milliarder euro, siger rapporten.

Stort, uudnyttet potentiale

Ukraines landbrug har dog stadigvæk potentiale til at vokse sig større og mere effektivt. En gammel jordlov betyder, at meget af jorden er delt op i små grunde, der varierer i størrelse. Det betyder, at rigtig mange privatpersoner ejer rigtig meget landbrugsjord.

Ofte er landbrugsjorden udstykket i størrelser á 0,1 til 0,3 hektar, hvilket medfører en enorm administrativ byrde for virksomheder, der ønsker at drive landbrug i større skala, da man kan ende med at sidde med flere tusinde lejekontrakter og -aftaler.

Mange af de små jordstykker bliver desuden også dyrket af fattige familier, der lever som selvforsynende, hvilket ikke er ligeså effektivt som landbrug på større skala. Udover det kan udlændinge heller ikke få lov til at købe jord i Ukraine.

Det kan være med til at holde investeringer i landbruget væk, og det har også fået præsident Volodimir Zelenskij til at bebude en stor reform af jordloven, der dog er under pres.