Det er overraskende, at lånet kommer nu, hvor EU blandt andet har udtrykt bekymring over reformarbejdet i Ukraine og kampen mod korruption.
Både EU og Den Europæiske Investeringsbank har onsdag meldt ud, at de udbetaler Ukraine lån for samlet cirka 1,2 milliarder euro. Det kommer på et overraskende tidspunkt efter, at EU – sammen med en række vestlige institutioner såsom IMF – har udtrykt bekymring over den ukrainske regerings manglende evne til at bekæmpe korruption og vedtage en række vigtige reformer. IMF har blandt andet tilbageholdt udbetalinger af deres 5,5 milliarder dollar store lån til Ukraine, som ellers blev vedtaget i foråret.
Lånene kommer dog kærkommen for Ukraine, som har et stort hul i landets budget, som skal lukkes før årets udgang. Ukraine skal rejse omkring tre milliarder dollar over de næste uger, hvilket de blandt andet vil gøre med salg af obligationer. EU låner Ukraine 600 millioner euro til Covid-19 indsatsen, som kan gå direkte ind i budgettet.
”Ukraine er fortsat højt på den europæiske dagsorden. Det er vores naboland, og det tilhører Europa. Vi er forpligtet til at tilbyde politisk, finansiel og teknisk support, især i denne krisetid som reaktion på COVID-19-pandemi og overvinde de sociale og økonomiske konsekvenser… Jeg giver mine bedste ønsker til Ukraines regering for 2021 med at gennemføre sin reformdagsorden, forbedre levestandarden, fortsætte med at bekæmpe korruption og bringe Ukraine tættere på EU,” lyder det fra Valdis Dombrovskis, der er vicepræsident hos EU Kommissionen, i en pressemeddelelse.
Et mærkeligt tidspunkt
Derudover kommer der også yderligere 640 millioner euro i lån til Ukraine fra Den Europæiske Investeringsbank, som blandt andet skal gå til at genopbygge skoler, børnehaver, kloaksystemer og hospitaler i 20 mindre byer omkring Donbas-regionen.
Der vil også blive brugt penge på at forbedre både vej- og togforbindelsen mellem byerne Mariupol og Berdyansk i det østlige Ukraine. Lånene bliver af den ukrainske premierminister Denis Sjmygal beskrevet som et “vigtigt signal fra vores europæiske partnere, fordi sådanne beslutninger demonstrerer støtten for vores europæiske integrationskurs og de reformer, som der finder sted i Ukraine.”
Det vakte tidligere ramaskrig, da den ukrainske forfatningsdomstol fjernede reglen om, at man ikke kunne blive straffet for ikke at deklarere sine aktiver som folkevalgt. Det blev set som et stort tilbageskridt i kampen mod korruption. For nyligt har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij genindført reglen i en mindre striks udgave, og det kan være derfor, at EU og Den Europæiske Investeringsbank kommer med lånene til Ukraine nu. Det er dog stadig overraskende, at det kommer lige nu. Det mener Alexander Paraschiy, der er analytiker hos Concorde Capital, ifølge UBN.
”Dette er et uventet skridt under hensyntagen til, at så sent som i går kritiserede EU-embedsmænd den ukrainske regering for den langsomme og utilstrækkelige genopretning af sin antikorruptionsinfrastruktur efter den skade, som Ukraines forfatningsdomstol havde gjort den 27. oktober. Ikke desto mindre er dette er en positiv udvikling, der gør det muligt for Ukraine delvist at dække sit enorme budgetfinansieringshul inden udgangen af 2020,” lyder det fra Paraschiy.