Foto af William Moreland hos Unsplash

EU har siden januar forbudt import af ukrainske fjerkræ på grund af et udbrud af fugleinfluenza. Det er nu fjernet, og nye tiltag er sat i gang. 

Det har ikke været nemt at være ukrainsk landmand med fokus på fjerkræ i den sidste tid. Et udbrud af fugleinfluenza i Ukraine den 23. januar fik EU til at stoppe al import af ukrainsk fjerkræ, og det har presset flere ukrainske landmænd. Nu bliver forbuddet løftet, og de ukrainske landmænd kan igen eksportere til EU. 

“I dag har vi sikret to sejre i landbruget… For det første efter arbejde med EU Kommissionen er der truffet en beslutning om at løfte EU’s forbud mod import og transport af fjerkræs-produkter fra Ukraine til EU. For det andet har EU introduceret et zone-regime i Ukraine, hvis der skal ske et nyt udbrud,” sagde Mykola Tochytskyi, der er Ukraines repræsentant i EU. 

Hun peger på, at der nu introduceres et nyt beredskab i landbrugssektoren i Ukraine, der skal fange udbrud af fugleinfluenza tidligt, og at der sker nye tiltag for at forhindre udbrud. Det er endnu uklart præcis hvilke tiltag, der bliver sat i værk, men ifølge Unian vil de nye tiltag betyde, at et fremtidigt udbrud af fugleinfluenza kun vil påvirke fjerkræ-importen til EU i den region, hvor udbruddet af fugleinfluenza har fundet sted og ikke nationalt. 

Ifølge Unian eksporterede Ukraine fjerkræ for cirka 4,7 milliarder kroner i 2019, hvilket var 10 procent højere end i 2018. Det første udbrud af fugleinfluenza i Ukraine blev opdaget i 2017, da et landbrug i Vinnitsa-regionen – cirka 200 kilometer fra Kyiv – blev ramt.