Foto: Emil Filtenborg

Der er snart uafhængighedsdag i Ukraine, og den i forbindelse viser en ny undersøgelse, at Ukrainerne stadig støtter op og et selvstændigt Ukraine. Der er dog store regionale forskelle med mindre opbakning i den østlige del. 

En ny spørgeundersøgelse lavet af Democratic Initiatives Foundation viser, at 84,4 procent af ukrainerne vil støtte op om et uafhængigt Ukraine, hvis de skulle stemme om det i dag. Undersøgelsen kommer i forbindelse med Ukraines uafhængighedsdag på mandag. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian

“Hvis folkeafstemningen om proklamationen om stats-uafhængighed i Ukraine fandt sted i dag, ville den helt sikkert være vundet af uafhængigheds tilhængere med 84,4 procent mod 15,6 procent imod,” lyder det ifølge undersøgelsen med omkring 2.000 adspurgte. 

Det er uklart, hvad de 15,6 procent imod ville have i stedet. Om de hellere vil have et tættere forhold til Rusland eller andre lande. 

Stor forskel på regioner

Ukraine har gennemgået store forandringer i de seneste år, hvor landet blandt andet har haft Maidan Revolutionen i 2014. Derudover har landet efterfølgende kæmpet med en krig i Donbas-regionen og Ruslands annektering af Krim-halvøen, som stadig ikke er løst. Mere end 13.000 mennesker har mistet livet i krigen i den østlige Donbas-region mellem Ukraine og prorussiske separatister, ifølge FN.  

Ukraine bliver ofte beskrevet som et land med store kontrakser. Hvor folk i den østlige og sydlige del af landet er mere prorussiske end resten af landet. Det viser undersøgelsen også. Kun en procent af de adspurgte i Ukraines vestlige regioner bakker ikke op om ukrainsk selvstændighed, mens det tal er hele 30 procent i de østlige regioner. 

Undersøgelsen viser også, at de unge støtter uafhængighed i større grad end de ældre i Ukraine, hvilket også bakker op om tidligere undersøgelser. 

Studiet er lavet af i samarbejde med Razumkov Center i Kyiv fra den 14. til 19. august. De bestridte områder i Donbas og Krim-halvøen har ikke været med.