Arkivfoto: Emil Filtenborg

Det er i dag et år siden, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij blev udnævnt som ukraines præsident, og det har været en tid med op og nedture. 

Det er nemt at overse i disse corona-tider, at det i dag, onsdag, er dagen, hvor den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har siddet på posten i et år. Men det har han, og det er derfor nærliggende at gøre status over, hvordan det er gået. I dagens anledning har Zelenskij skrevet et længere indlæg i The New York Times, hvor han selv gør status på et år, hvor han er blevet en kendt ansigt i USA på grund af telefonsamtalen med Trump.

“Jeg havde aldrig troet, at det ville være nemt at være præsident. Mit sidste job var som komiker og producer. Det hold, som jeg fik skabt, var fuld af smarte, energi-fulde, kompetente og dedikerede personer, men mange manglede den politiske erfaring. De havde høje forhåbninger og var dedikerede til at forbedre vores kampberedte land – både hjemme og på verdensscenen,” skriver præsidenten i avisen.

Ifølge Zelenskij, der vandt præsidentvalget med 73 procent af stemmerne, er det gået godt med flere ting, selv om det ikke er lykkes at stoppe krigen i Donbass-regionen endnu. Det har han stadig håb for vil kunne lykkes i den nærmeste tid. 

“Men når jeg kigger tilbage på mit første år på kontoret og mod mit andet, så har jeg håb. Om at vi sammen kan gøre verden og Ukraine til et bedre sted,” skriver han. 

Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Nogen succes og nogen bekymringer

Når der kigges tilbage på året, så er der både positive og negative ting. På den ene side har præsidenten, der oprindeligt blev beskyldt for at være marionetdukke for oligarken Igor Kolomojski, fået en dialog i gang med Rusland og separatisterne om at afslutte krigen, og det er blevet til flere fangeudvekslinger, uden at der dog er kommet varig fred. Samtidig har præsidenten fået gennemført landreformen og i sidste uge lykkedes det ham at gennemføre bankloven, som forhindrer, at oligarken Igor Kolomojski kan få PrivatBank tilbage. 

Netop derfor siger Volodimir Yermolenko, der er chefredaktør på mediet UkraineWorld også til Radio Free Europe, at tingene kunne have været værre. 

“Det kunne være værre… Zelenskij kom ind totalt uforberedt og mødte store udfordringer uden fortilfælde,” siger Yermolenko, der peger på, at Zelenskij har været i stand til at få forhandlinger i gang med Rusland, selv om at han måske har været for naiv. 

Det er Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, enig i. 

“Zelenskij er kommet med en helt ny måde at styre landet på. Især har vi set det, når det kommer til Donbas. Der har han været i stand til at få gang i forhandlingerne med Rusland igen og få flere fangeudvekslinger gennemført. Han har for eksempel sat gang i forhandlingerne i Normandie Formatet med Tyskland, Frankrig og Rusland igen. Det er første gang siden 2016,” siger Jakubin til Ukrainenu. 

Var komiker

Zelenskij var specielt kendt for sin hovedrolle i tv-serien “Folkets Tjener”, hvor han spiller en skolelærer, der bliver præsident, da en video med ham går viralt på de sociale medier. I videoen langer han ud efter korruptionen og oligarkerne i Ukraine, som han mener ødelægger landet, og serien blev ekstremt populær i Ukraine.

Zelenskij stillede op til præsidentvalget i 2019 med lignende valgløfter.  

Og når det kommer til at bekæmpe korruptionen, så peger eksperter hos Radio Free Europe på, at Zelenskij har haft de rigtige intentioner, men er blevet blokeret af politiet og det juridiske system i Ukraine, der bliver beskyldt for at være meget korrupt. 

“Manglen på fremskridt i kampen mod korruption har givet stor utilfredshed (hos ukrainerne, red.),” siger Vladimir Fesenko, der er leder af Kyivs Penta Center. 

Har skiftet fokus 

Da Zelenskij blev udnævnt som Ukraines nye præsident i 2019, var det med stor opbakning. Den er faldet lidt siden, selv om der stadig er rimelig stor opbakning til ham blandt befolkningen, ifølge en ny undersøgelse. I stedet er det oftere udlandet, som Zelenskij får kritik fra i de seneste måneder. Flere af de reformvenlige ministre under den tidligere premierminister Honcharuk er blevet fjernet af Zelenskij, og derudover er flere reformvenlige ledere i skatte og toldvæsenet skiftet ud. 

Det er også en udvikling, som Jakubin holder øje med. Han forklarer til Ukrainenu, at Zelenskij er begyndt at udpege flere folk, som har tilknytning til tidligere regeringer, hvilket ikke er særlig populært. 

“Nogle der har stemt på ham vil synes, at han har forandret sig,” siger Jakubin. 

Der har været flere demonstationer mod præsidenten i løbet af året. Foto: Emil Filtenborg.

Har mange ansigter

Mediet 112 skriver netop også derfor, at Zelenskij i sit første år har vist flere forskellige personligheder. Han har på den ene side vist sig at kunne være den gode fyr, som vil Ukraine alt det bedste, som han også blev afbildet som i tv-serien Folkets Tjener før valget. På den anden side har han også vist, at han kan både være en hård leder, der slår ned på korruption og oligarkerne, mens han i andre henseender beder dem om hjælp. 

“Ukraine ser en blanding af Kuchma, Yushchenko og Lukashenko og muligvis andre, og alle de forskellige typer giver tilsammen Zelenskij. Men det er, når han er hjemme. I udlandet er Zelenskij en smule anderledes. Vores eksperter er enige, når han tager til udlandet, så er han en kopi af sin franske modpart Emmanuel Macron,” skriver 112. 

I øjeblikket mangler der at udpeges flere ministre i Ukraine, og Ukraine ramt af corona-krisen på samme måde som andre lande. I øjeblikket forsøger landet at få en aftale om et lån af den Internationale Valutafond, som ventes at komme i hus inden længe. 

Ifølge Jakubin bliver det spændende at se, om Zelenskij kan holde gang i reformarbejdet næste år. Præsidentens parti Folkets Tjener fik sidste år flertal i parlamentet, hvilket var første gang, at det er sket i ukrainsk politik siden Sovjetunionens opløsning. I den seneste tid er en del af partiet dog begyndt at stemme imod præsidenten, og Jakubin ser dermed, at præsidentens flertal er smuldret. 

“Det vil blive en udfordring for ham, og det bliver spændende at se, hvordan han vil løse den udfordring næste år, og hvordan det kommer til at gå med Donbass,” siger Jakubin.