Foto af Valery Sysoev hos Unsplash

Det er stadig en bekymring, om hvorvidt Ukraine har nok arbejdskraft, men coronavirussen giver fornyet interesse for at flytte produktionen fra Kina til Ukraine, siger Lviv Regional State Administration. 

40 virksomheder er i øjeblikket ved at overveje at flytte dele af deres produktion til den ukrainske by Lviv fra Kina. Sådan lyder det fra Roman Matys, der er investeringsleder hos Regional State Administration i byen Lviv. Det er ifølge ham på grund af coronavirussen, som har gjort erhvervslivet, der producerer til det europæiske marked, opmærksom på, at Kina er langt væk, når der opstår problemer, som hæmmer mobiliteten af varer. 

“Vi oplever speciel interesse for Lviv, og den er langt større end andre år. Coronavirussen har gjort, at virksomheder har fået øjnene op for problemerne ved at være så langt væk fra det europæiske marked,” siger Roman Matys til Ukrainenu og forklarer, at det er forskellige typer virksomheder, som har kontaktet ham for med interesse for at flytte produktionen. 

I alt har Lviv Regional State Administration kontakt til 8.000 virksomheder i området. De vil nu sende mails ud til at alle for at høre, om der er andre virksomheder, som har brug for rådgivning, når det kommer til muligheden for at flytte produktionen til Ukraine og Lviv. 

“Det er en diskussion, som, jeg har indtryk af, er startet nu hos virksomhederne, og som jeg kan forstå skal finde sted i de næste uger. Det er en mulighed for Lviv og hele Ukraine til at tiltrække flere virksomheder til landet,” siger Matys, der peger på, at det specielt er virksomheder, som der har produktion i Kina, som påtænker at flytte til Ukraine. 

Mulighed for at spare penge

Matys har sidste år rejst til Kina for at se på landet og forstå, hvordan Ukraine kan tiltrække nogle af de virksomheder til landet. Han peger på, at lønnen i Kina er cirka 2.500 til 3.000 dollar per måned for en manager og omkring 800 dollar for en fabriksmedarbejder. Det er cirka halvdelen i Lviv, påpeger han. 

Ifølge tal fra statens statistik service for 2019 var gennemsnitslønnen i Ukraine omkring 12.264 UAH (cirka 3.351 kroner) om måneden sidste år. Til sammenligning viser tal fra Tradingeconomics, at gennemsnitslønnen i Kina er cirka 6.871 kinesiske CNY – svarende til 26.376 UAH eller 6.700 kroner – om måneden. Altså cirka dobbelt så meget som i Ukraine, og de beregninger er Lviv Regional State Administration også kommet frem til. 

Her ser du gennemsnitslønnen i Kina i kinesiske CNY fra 2010 til 2018.

“Det er ifølge vores beregninger cirka halv pris i Ukraine, og det gør os interessante – især nu på grund af coronavirussen,” siger Matys. 

I 2019 – før coronavirussen – var der allerede en række historier om, at store udenlandske virksomheder i Kina overvejer at flytte produktionen ud af landet på grund for høje lønninger og transportomkostninger. Det skrev South China Morning Post om i januar, og i marts er det kommet frem, at Apple, Microsoft og Google overvejer at flytte fra Kina

Problemer med arbejdsmængden

Det er den trend, som er blevet forstærket nu, forklarer Matys. Også tidligere har Lviv Regional State Administration oplevet interesse for Ukraine, men flere virksomheder har været bange for, om landet kan tiltrække nok arbejdskraft. Den bekymring er der stadig, men den er rykket mere i baggrunden, da der nu er opstået en akut krise, der har gjort behovet for nærområdet vigtigere i kombination med pris. 

“Prisen i Kina er blevet for høj, og her i Ukraine har virksomhederne nemt adgang til det europæiske marked. Før sagde virksomhederne, at det kunne være en god idé at flytte til Lviv fra for eksempel Kina, men at manglen på arbejdskraft afholdt dem fra at gøre det. Nu er snakken en anden,” siger Matys, der håber på, at arbejdskraften kommer tilbage. 

En stor gruppe ukrainere er over årene flyttet til både Rusland og EU, hvor de ofte tjener en højere løn. I Polen er gennemsnitslønnen omkring 5.000 polske PLN – 32.240 UAH eller 8.180 kroner – om måneden ifølge Tradingeconomics. I Rusland er gennemsnitslønnen omkring 46.674 russiske RUB – 16.607 UAH eller 4.219 kroner – om måneden ifølge Tradingeconomics. Det er begge højere lønninger end i Ukraine.

Her ser du gennemsnitslønnen i Rusland i russiske RUB fra 2011 til 2020.

Her ser du gennemsnitslønnen i Polen i polske PLN fra 2011 til 2020.

På grund af coronavirussen er mange tusinde dog taget tilbage til Ukraine i de sidste uger – specielt fra Polen. Det skete, fordi Ukraine besluttede sig for at lukke grænserne som et forsøg på at stoppe smitten med coronavirus. Det giver en unik mulighed, siger Matys.

“Nu har vi en mulighed for at overbevise dem om at blive. Vise dem, at der er job til dem her, hvis de vil have det. Det vil kunne hjælpe virksomhederne, som er bekymrede over mængden af arbejdskraft,” siger Matys. 

Afholder investerings-event til juli

Men vil de ikke bare rejse tilbage til for eksempel Polen, når karantænen stopper på et tidspunkt?

“Det vil en del af dem nok gøre, men vi ved, at hvis virksomheder tilbyder en fin løn, så er der mange, der vælger at blive. Det er vores håb, at vi kan få nogle af de her mennesker til at blive her, fordi vores indtryk er, at de foretrækker at blive,” svarer han og påpeger, at Lviv har masser af steder, hvor virksomheder billigt kan blive placeret. 

Det er planen, at Lviv Regional State Administration vil afholde en investerings-event til juli, når de regner med at karantænen er slut. Der vil det overskyggende emne være, hvordan virksomhederne kan flytte til Lviv.