Arkivfoto: Emil Filtenborg

Kiev: Der er flere meldinger om, at Ukraine er klar til at trække sine tropper væk fra fronten i den østlige del af landet. Endnu et tegn på, at der foregår flere ting for at sikre fred. 

For nyligt kom der en længe ventet fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine. Dernæst kom der flere positive tilkendegivelser om muligheden for at genstarte de kuldsejlede forhandlinger mellem Rusland og Ukraine om at stoppe krigen i Donbas-regionen. Krigen startede i 2014, da russisk-bakkede separatister løsrev dele af regionen. Krigen har siden kostet 13.000 mennesker livet, ifølge FN. 

Nu melder en ukrainsk general så, at Ukraine er klar til at trække tropperne tilbage fra fronten. 

“Sådan en opgave er blevet givet til os af vores chef for hæren i Ukraine, forsvarsministeren og landets leder (præsident Volodimir Zelenskij),” sagde general Volodimir Kravchenko, der er den ansvarlige for ukraines hær i den østlige region, da han mødte FN-repræsentanter.

“Vi er klar til at gøre det for at sikre vores indbyggeres liv bedre,” uddybede han, ifølge Kyiv Post, men fastslog også, at det ville kræve, at separatisterne og Rusland gjorde det samme. 

Tegn på fred

Udtalelsen fra generalen er dog endnu et tegn på, at der er egentlige fredsforhandlinger på vej, og at Ukraine og Rusland er indstillede på at give freden et forsøg. Tidligere har ukraines præsident været ude at foreslå, at Rusland og Ukraine får stablet fredsforhandlinger på benene i det såkaldte Normandie Format, hvor også Tyskland og Frankrig er med. Sådan et møde kan finde sted i oktober, ifølge flere kilder. 

Tidligere har Rusland og Ukraine dog også indgået aftaler om fred, der ikke er blevet overholdt, og der er derfor en stor portion skepsis over for meldingerne. 

Dog har de to parter været i stand til at opretholde fred i et lille område omkring Stanytska Luhanska overgangen i den østlige del af landet siden juni 2019, som af ukraines præsident Volodimir Zelenskij er blevet påpeget som et eksempel på, at freden er mulig. 

Skepsis i Ukraine

Volodimir Zelenskij har tidligere udtalt, at han hverken vil opgive den besatte Donbas-region eller Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014, i potentielle forhandlinger. De skal tilbage på ukrainske hænder, har han udtalt. Det er derfor svært for flere iagttagere at se, hvordan fred kan være muligt mellem de to lande, da det virker usandsynligt, at Rusland vil have nogen intentioner om at opgive de landområder. 

Derfor er der også flere i det ukrainske samfund, der ser nervøst med, når præsidenten har planer om at genstarte forhandlingerne. De ser det som opgivelse af landets vitale interesser. 

Det afviser ukraines forsvarsminister Andriy Zahorodniuk, ifølge Kyiv Post. 

“For det første vil det (tilbagetrækningen) ikke ske på samme tid alle steder. Det vil blive gjort i sektioner, og det vil blive sikret, at det sker på begge sider. Det er absolut vigtigt at påpege, at det ikke er nogen form for tilbagetrækning,” sagde han.