Foto af Ye Jinghan hos Unsplash

Endnu en fangeudveksling kan være på vej mellem Rusland og Ukraine så tidligt som i næste uge. 

Ifølge mediet 112 UA kan endnu en stor fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine være på vej. Det skulle Ukraines udenrigsminister have fortalt mediet, skriver 112 UA, der også kan oplyse at fangeudvekslingen sker som konsekvens af, at Ukraines præsident Volodimir Zelenskij har underskrevet den såkaldte Steinmeier-formel.

Steinmeier-aftalen eller formlen er en lille del af de samlede fredsforhandlingerne mellem særligt Ukraine og Rusland, og den byder den ukrainske stat at afholde valg i de besatte områder af Østukraine til gengæld for, at Ukraine igen får kontrol over grænsen til Rusland.

Det er ikke den første fangeudveksling, Zelenskij kan skrive på CV’et. I september fik Ukraine 35 fanger tilbage fra russiske fængsler i en 1:1 byttehandel med det russiske styre. Blandt dem var blandt andet de 24 sømænd, der blev fanget ved Krim sidste år samt flere prominente skikkelser, blandt andet filmmanden Oleg Sentsov.

Kontroversielle krusseduller

Da Zelenskij i tirsdags skrev under på Steinmeier-aftalen, der er opkaldt efter Tysklands præsident, der formulerede løsningen i 2016, gik det ikke ubemærket hen. Imens der var højt humør i blandt andet Frankrig og andre vesteuropæiske lande, gjorde det landets højrefløj vred.

Flere tusinde nationalister, højreorienterede og modstandere af aftalen gik på gaden i løbet af tirsdag og onsdag i byer som Kiev, Lviv, Zaporizhia, Mariupol og Kharkiv med kampråb som “Nej til overgivelse.”

Blandt de demonstranter, UkraineNu mødte på Maidan-pladsen i Kiev, blev underskriften set som et knæfald for Rusland. Selv om det var stille på demonstrationsfronten i går torsdag, forventer flere – blandt andet det amerikanske udenrigsministerium – at protesterne vil tage til over weekenden.