Foto af Silver Ringvee hos Unsplash

Blandt andet parlamentet, energisektoren, finanssektoren og alkoholproduktion vil opleve ændringer i det nye år.

En række reformer vedtaget i 2019 træder i kraft ved årsskiftet. Her giver Ukrainenu en gennemgang af de mest interessante ændringer, som er kommet under den nye præsident Volodimir Zelenskij, og som kan komme til at få betydning for forretningslivet og folket.

Højere minimumsløn

For det første stiger minimumslønnen i Ukraine til 4.723 UAH (cirka 1.200 kr), hvilket svarer til cirka 28 UAH i timen. Tidligere var den 4.173 UAH om måneden. Det skriver det ukrainske medie Unian. Derudover stiger børnepengene og støtten til folk med handicap. 

Ændringer af parlamentet

Det ukrainske medie Kyiv Post skriver, at ændringerne af det ukrainske parlament også træder i kraft nu. Her er det specielt værd at bide mærke i, at immuniteten for medlemmerne nu er fjernet, så det bliver muligt at gå efter korrupte politikere. 

Det har været en stor prioritet for regeringspartiet Folkets Tjener og den nye præsident, der har det som en af sine største prioriteter at få gjort op med korruptionen – både blandt politikerne og i samfundet generelt. 

Derudover har Zelenskij og hans parti også ændret valg-systemet i Ukraine. Tidligere blev halvdelen af parlamentets medlemmer valgt gennem partilister og den anden gennem distrikter. I det nye system vil alle blive valgt gennem partilister, som vi kender det i Danmark. Ændringer bliver af Zelenskij præsenteret som endnu et tiltag mod korruption, da flere kritikere mener, at distrikterne har tilladt kandidaterne at bestikke vælgerne.

Ændringer af finanssektoren

Som Ukrainenu tidligere har skrevet, klarer den ukrainske valuta hryvnia (UAH) sig bemærkelsesvis godt. Faktisk er den blevet styrket mere mod dollaren end nogen anden valuta i verden i 2019. Den er styrket med hele 16,9 procent, skriver Kyiv Post, hvilket har påvirket inflationen positivt, så den nu kun er på fem procent. Den ukrainske nationalbank har derfor sænket renterne til 13,5 procent fra tidligere 15,5 procent. 

Dog er den nye og stærke valuta, der blandt andet også giver ukrainerne flere penge mellem hænderne, når de rejser til udlandet, ikke kun positiv. Styrkelsen betyder også, at de ukrainske produkter bliver dyrere for udlandet, og det ukrainske eksport er derfor ramt, skriver Kyiv Post, og den ukrainske stat mangler næsten ti milliarder kroner i statskassen. 

Alkohol bliver givet fri

Det er ingen hemmelighed, at ukrainerne er glade for deres vodka, og 2020 byder også på en ændring i produktionen af alkohol, som er værd at bide mærke i. I Ukraine har det statsejede firma UkrSpyrt normalt monopol på produktionen af ethanol, der blandt andet bruges til produktion af øl, vin og hård sprut som vodka, men det er nu slut. 

I 2020 bliver produktionen givet fri, hvilket ifølge regeringen sker på grund af problemer med korruption i UkrSpyrt. Regeringen gør det også muligt for ukrainske virksomheder at eksportere alkohol til udlandet. 

Forandringer af energisektoren

Et af de helt store samtaleemner i Ukraine i 2019 har været den manglende gasaftale med Rusland, som ville udløbe ved udgangen af året. Først den 31. december kom en ny aftale på plads, der sikrer de ukrainske forbrugere leveringer og den ukrainske statskasse indtægter. 

Den internationale valutafond, der låner penge til Ukraine, har længe haft et krav om ændringer af den ukrainske energisektor, skriver Kyiv Post. Blandt andet at ukrainerne skal betale markedsprisen for gas i stedet for en subsidieret pris, som de gør i dag. Nu fra 2020 er det meningen, at ukrainerne skal til at betale markedsprisen, men regeringen har – for at beskytte forbrugerne – givet dem muligheden for at betale markedsprisen eller en garanteret pris på 6.962 UAH (cirka 2.000 kr.) pr. 1.000 kubikmeter gas. 

Kyiv Post skriver dog, at det ser ud til at markedsprisen bliver lavere end den garanterede pris.