For blot et år eller to siden var investeringer i Ukraines grønne energi på vej frem. I dag er udviklingen sat på hold.
Produktionen af grøn energi i Ukraine har taget store spring fremad, men udviklingen er gået i stå, og det er ikke kun coronavirussens skyld, fortæller handelsmedarbejder Tetyana Kobchenko fra Eksportrådet på den danske ambassade i Kyiv.
“Der er mange gode reforminitiativer fra de sidste to år, som er nærmest ødelagte nu. Ukraine har været uden energiminister i lang tid, og i sidste måned fik vi endeligt en fungerende minister til at få styr på sektoren,” siger Kobchenko.
Hun ser særligt store udfordringer indenfor den grønne energi, hvor danske virksomheder er stærke.
“Når vi taler om grønne energiprojekter var der et stort boom sidste år, og Ukraine var måske det mest interessante marked i Europa. Men reformerne ikke er blevet implementeret, som de skulle have været,” siger Kobchenko.
“Vi har, siden vi startede i 1997, lært, at lovgivning i Ukraine ikke betyder ret meget medmindre, at der er en stimulator til at få lovgivningen implementeret,
Andriy Berestyan,
Danfoss Ukraine
Coronavirussen er ikke den store udfordring
Selv om hele verdensøkonomien lige nu bløder penge, så har krisen ikke rigtig sat sig i den ukrainske energisektor, fortæller Kobchenko. Den har gjort det umuligt for udenlandske investorer at rejse til Ukraine, ligesom den kommer med nogle udfordringer for særligt kulkraftværkerne:
“Der har selvfølgelig været en nedgang i energiforbruget, og kulkraftværkerne er fyldt til randen med kul. Det bliver nødt til at blive brugt, fordi det er for dyrt bare at opbevare det,” siger Kobchenko.
Ukraine har på det seneste gjort en del for at beskytte sine kulminer. Flere af dem gik tabt i krigen i 2014, men der er fortsat kulminedrift i det østlige Ukraine. Derudover vil ukrainerne gerne frigøre sig af Ruslands energi.
Artiklen fortsætter under linket.
Strukturelle problemer
Det er dog fortsat de strukturelle problemer i den ukrainske energilovgivning og -sektor, der volder problemer i landet. Sådan lyder det fra den Kobchenko, der ser det som det absolut største problem.
“Den største udfordring er, at der mangler en professionel tilgang til de strukturelle og systematiske problemer, der er blevet lavet før i tiden. Der er ingen aftaler på plads mellem investorer og lovgiverne. Det er den største udfordring,” siger Kobchenko.
Danfoss har siden 1997 bidraget til den grønne omstilling i Ukraine, men også hos den danske virksomhed lyder det, at lovgivning og virkelighed sjældent er to sider af samme sag.
Landet har problemer med at overholde og implementere love, lød det i efteråret, da Ukraine Nu interviewede lederen af den ukrainske Danfoss-afdeling, Andriy Berestyan, om virksomhedens plads i Ukraine.