Foto af Richard Bell hos Unsplash

Ukraine har noget af det bedste landbrugsjord i verden, og landet har stadig meget potentiale og kan fordoble produktionen, lyder det fra eksperter til Ukrainenu. Læs her næste historien i rækken om landbruget i Ukraine. 

Ukraine er en af verdens største producenter af landbrugsprodukter, og ifølge en række eksperter kan landet nå et langt højere niveau, som vil gøre landet til en supermagt indenfor landbrugssektoren på verdensplan og en kerne i verdens fødevareproduktion.

“Ukraine har helt unikke betingelser i landbrugssektoren. De har mulighed for at få nogle af de højeste udbytter i verden, og jeg mener, at det er realistisk, at Ukraine kan fordoble den normale høst på omkring 60 millioner ton om året til 120 millioner ton om året,” siger Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi til fri markedsøkonomi, til Ukrainenu. 

Han peger på, at Ukraine har noget af den bedste landbrugsjord i verden, og at landet derfor har kæmpe potentiale, som han allerede ser er begyndt at blive realiseret. Ifølge virksomheden ADAMA er Ukraine allerede verdens største producenter af en række afgrøder i landbruget, og i forhold til eksporten af hvede er landet kun overgået af Canada, USA, EU og Rusland. Åslund tror derfor på, at Ukraine, hvis den gode udvikling fortsætter, har potentiale til at blive endnu mere afgørende, og det er han ikke ene om at mene. 

“Man kan ikke komme uden om Ukraine, hvis man taler om landbrug,” siger Gebhard Rogenhofer, der har arbejdet med ukrainsk landbrug i over 20 år i en række stillinger.

Han forklarer til Ukrainenu, at Ukraine i dag har en udbytte på omkring 6-7 tons per hektar, mens det i Tyskland for eksempel svinger mellem 9-12 tons per hektar.

“Hvis Ukraine får styr på landbruget og gør brug af de nyeste teknikker, så kan Ukraine komme helt på et udbytte omkring 12 til 14 tons per hektar i et normalt år,” siger han. 

Er kommet lang vej

Rogenhofer har set Ukraine gennemgå en rivende udvikling siden 2005, hvor landet har fået moderne maskiner, og med hjælp fra udenlandske virksomheder har fået gang ny viden, som har hjulpet udviklingen i den rigtige retning. 

Den udlægning er Sergey Feofilov, der er direktør hos UkrAgroConsult, enig i. Han forklarer til Ukrainenu, at Ukraine nu er kommet ind i en bølge, hvor landet udvikler sig år for år, og hvor han oplever, at landmændene er blevet bedre til at bruge ny teknologi. Han håber på, at Ukraine i de næste 20 år vil være i stand til at forarbejde flere fødevarer selv og ikke blot sælge råvarer. Den udvikling ser han allerede på vej i Ukraine. 

“Vi ser allerede den positive udvikling, når vi kigger på produktionen af solsikkeolie, som vokser rigtig meget år for år, men også mere generelt i det økologiske landbrug,” siger han.

I graferne nedenfor kan du se udviklingen i produktionen af en række landbrugsprodukter i Ukraine siden 1987 og frem til i dag. Artiklen fortsætter under graferne. 

Ukraines hvedeproduktion fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines majsproduktion fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines produktion af solsikkeolie fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines produktion af byg fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines produktion af raps fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines produktion af oksekød fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines produktion af fjerkræ fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi
Ukraines produktion af svinekød fra 1987 og frem til i dag. Kilde: Indexmundi

Økologien vokser meget

Ukrainenu har tidligere skrevet om økologien i Ukraine, som stiger år efter år, og flere af eksperterne påpeger, at netop denne sektor er særlig succesfuld. Her oplever Feofilov, at Ukraine har stor succes med at sælge til Kina og Mellemøsten, som over de sidste år er blevet større og større markeder for ukrainske produkter – både økologi og konventionel. 

“Vi ser også, at EU’s marked vokser år for år, og selv om de har skrappe krav for import, så er Ukraine i stand til at opfylde dem. Det er rigtig positivt,” siger Feofilov, der også oplever, at flere ukrainere bliver økologer, fordi der er flere penge at tjene. 

Ifølge Rogenhofer er Ukraine i stand til at producere økologi allerede nu, som er rigtig konkurrencedygtigt i forhold til EU både på pris og kvalitet, og hvis det ikke var på grund af den øgede efterspørgsel i EU, så kunne Ukraine udvikle sig til en stor konkurrent for EU. 

“Men jeg tror ikke, at Ukraine bliver en trussel, fordi vi lige nu oplever, at der år for år er behov for mere økologi. Vi ser større og større behov, og EU har brug for Ukraine,” siger Rogenhofer, som især ser, at Ukraine kan eksportere mere økologisk marmelade, fjerkræ og grøntsager, generelt set, til Ukraine. 

Covid-19 er en mulighed

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har sagt, at han oplever stor interesse for ukrainske landbrugsprodukter, ifølge Ukrinform. Det kommer specielt efter Covid-19, og Sjmygal forsøger at se, om han kan få flere lande til at aftage forarbejdede fødevarer.

”Da pandemien startede, startede vi forhandlinger om at deltage i vaccine- og medicininitiativer. Og vi blev spurgt: ‘Okay, vi sætter dig i kø, men sætter os i kø for mad’, da alle var bekymrede for en mulig fødevarekrise i foråret. Det betyder ikke nødvendigvis, at verden ikke allerede står over for sådanne risici. Mange ambassadører fra udenlandske stater anmodede os om at reservere visse andele af landbrugsprodukter, mad, korn og andre produkter og forsyninger til deres lande,” sagde Sjmygal.

Ifølge Rogenhofer er det netop muligt, at Covid-19, og den forstyrrelse, som den har skabt i verdens forsyningskæder, kan være en mulighed for Ukraine, som ellers ofte har svært ved at komme af med forarbejdede fødevarer, da landene vil beskytte egne markeder. 

“Det er en chance for Ukraine, fordi lande gerne vil have, at de er sikret fødevarer tæt på deres hjemland, hvis der skulle ske noget. Jeg forudser, at EU vil fravælge Argentina og Brasilien mere i fremtiden, hvilket vil hjælpe Ukraine,” siger han. 

Denne artikel er en del af Ukrainenus fokus på landbruget i Ukraine. Her kan du også læse disse historier i serien om landbruget: 

Økologien vokser i Ukraine: Kom med på marked

Da Goodvalley indtog Ukraine: Mødet med fantastiske muligheder, sovjetisk mentalitet og korruption

Landreformen er trådt i kraft: Deler stadig vandene