Foto: Emil Filtenborg

Ifølge flere eksperter er det godt nyt for Ukraine, at Joe Biden er valgt som USA’s nye præsident. Han vil prioritere Ukraine, forlyder det, og det vil betyde mere fokus på reformarbejdet. 

Joe Biden bliver USA’s nye præsident, og det er godt nyt for Ukraine. Sådan lyder det fra Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, i en analyse hos mediet. Han peger på, at Ukraines interesser er blevet nedprioriteret under Donald Trump til fordel for Ruslands, og at det nu vil få en ende, når Joe Biden overtager styringen i USA. 

“Få lande har sandsynligvis mere fordel af et Joe Biden-præsidentskab end Ukraine. Biden kender Ukraine meget godt, efter at have været ansvarlig for USA’s politik vedrørende Ukraine som vicepræsident. Han er forpligtet både til dets forsvar mod Rusland og til landets indenlandske reformer… Trumps præference for at prioritere bånd med Putin frem for Ukraine efterlod USA’s politik over for Ukraine,” skriver Åslund i analysen. 

Han peger på en række forhold, som nu vil blive forbedret. Blandt andet regner han med, at USA nu vil få udpeget en permanent ambassadør i Ukraine efter, at Trump fyrede den tidligere ambassadør Marie Yovanovitch tilbage i maj 2019. Det vil skabe stabilitet. 

Derudover kan militær-støtten til Ukraine ske at stige, påpeger han, mens sanktionerne mod Rusland enten vil øges eller opretholdes. Ukrainenu har tidligere skrevet om, hvordan Ukraines ambassadør i USA Volodimir Yelchenko også mener, at Biden vil være hårdere over for USA. Det, mener mange i Ukraine, vil være en fordel for landet. 

Hjælp med reformer

Vigtigst af alt er dog, at Biden vil være mere tilbøjelig til at hjælpe Ukraine på vej med en række vestlige reformer, forklarer Åslund. I den seneste tid er den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij havnet i stormvejr på grund af manglende reformer, og fordi Ukraines Højesteret har forsøgt at bremse Ukraines antikorruptionsarbejde. Det har blandt andet fået EU til at true med konsekvenser for forholdet til Ukraine. 

Bidens sejr i USA kan dog ske at give reformarbejdet i Ukraine fornyet liv og vil eventuelt kunne sætte en stopper for Ukraines Højesteret. 

“Som vicepræsident kæmpede Biden hårdt for retsstatsprincippet i Ukraine. Han er bundet til at gøre det endnu mere kraftigt som præsident. Dette er dårlige nyheder for de mange forskellige kræfter i dagens Ukraine, der forsøger at vende anti-korruptionsinitiativer eller blokere retsreformer… For eksempel de elleve ukrainske forfatnings dommere, der var involveret i forsøg på at afspore antikorruptionsindsatsen… De kan ellers finde sig i at blive underlagt amerikanske sanktioner,” lyder det. 

Hård mod oligarker og måske fred i Donbas

Derudover forventer Åslund, at Biden vil være hårdere imod de ukrainske oligarker såsom Igor Kolomojski, der tidligere var medejer af PrivatBank, og Viktor Medvedchuk, der er leder af et af Ukraines prorussiske partier og har forbindelse til Vladimir Putin. 

“Jeg ser Biden skubbe for at fremskynde reformer. Hvis Biden er øverst på reformdagsordenen, bør investeringsklimaet forbedres… Jeg tror, Biden vil være mere opmærksom på Ukraine, men Zelenskij har en masse hjemmearbejde at gøre,” lyder det fra Sergii Fursa, der er vicedirektør hos Dragon Capital, til Radio Free Europe

Oleksii Haran, der er professor hos Kyiv-Mohyla Academy, er enig og siger til mediet, at Biden vil komme med stabilitet, hvor det fjendtlige forhold til Rusland opretholdes. Selv om det kan tænkes at gøre det svært at finde en ende på krigen i Donbas-regionen, så mener Åslund faktisk, at den mere realistiske tilgang til freden kan være positivt. 

“Uundgåeligt vil en Biden-administration sørge for, at den spiller en vigtig rolle i Ukraines forhandlinger med Rusland om den igangværende krig i det østlige Ukraine. Dette betyder, at sandsynligheden for, at Rusland seriøst overvejer en tilbagetrækning fra det østlige Ukraine, pludselig er steget. Kreml kender og respekterer Biden, der har næret et ry som en hardliner på Putin,” lyder det fra Åslund.