Foto af Luis Melendez hos Unsplash

Ukraine tog et skridt tilbage, da præsidenten lavede sin ministerrokade, og det rammer landet hårdt i den nuværende krise. Dog ser det ud til, at Ukraine, som er og vil blive hårdt ramt af coronavirussen, får hjælp af IMF med krav om, at reformer skal vedtages, siger Anders Åslund. 

Coronavirussen har ramt den globale økonomi, og Ukraine er ingen undtagelse. Ukrainenu har talt med Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, for at forstå, hvor hårdt ramt Ukraine bliver af krisen. Blandt andet er den ukrainske valuta hryvnia under pres. 

“Ukraine kan ikke klare sig uden et lån fra IMF (den internationale valuta-fond, red.), og det ser nu også ud til, at der kommer en håndsrækning fra dem,” siger Anders Åslund, der mener, at den ukrainske regering og præsidenten ligger, som de har redt. 

Han henviser til, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij i starten af marts fyrede flere ministre, som Anders Åslund kalder reformvenlige og pro-vestlige. Det var fra hans synspunkt et skridt væk fra Vesten og et IMF-lån, men coronavirussen og den efterfølgende økonomiske krise gør, at Ukraine nu alligevel er tæt på et IMF-lån. 

“Det er mit indtryk, at en ren IMF-hjælpepakke og det egentlige IMF-lån, som skulle stabilisere den ukrainske økonomi, bliver til en samlet pakke,” siger Anders Åslund, som peger på, at Ukraine kan få del i en pulje på 50 milliarder dollar, og at den ukrainske økonomi især er skrøbelig, fordi den i øjeblikket er hægtet af det finansielle marked. 

Ukraine er afhængig af IMF-lånet

IMF har tidligere gjort det klart, at organisationen er klar med samlet 50 milliarder dollar til at understøtte ramte økonomier verden over. Det er den pulje, som Ukraine kan få del i. Men før coronavirussen var Ukraine også i dialog om et andet lån, der skulle undersøtte økonomien og gøre det muligt at gennemføre reformer. Det er de to lån, som bliver slået sammen ifølge Anders Åslund. Han slår fast, at forhandlingerne mellem IMF og den ukrainske regering tidligere har trukket i langdrag, fordi IMF forlanger, at Ukraine blandt andet indfører en landreform og får styr på dens banksektor. 

“Det ser nu ud til, at regeringen nu forstår, at de har brug for det her lån. Ministerrokaden var en kæmpe fejl, hvor Ukraine har forsøgt at komme tilbage til de gamle tider. Nu står de uden mulighed for at forhandle, og IMF vil ikke give dem et let udvej,” siger han. 

Han forventer, at landreformen vil blive implementeret hurtigt, og at IMF vil få sin vilje på en række andre punkter. Tidligere har det danske eksport-kreditinstitut EKF slået fast, at IMF-lånet har stor betydning for danske lånemuligheder i Ukraine. 

“Hvis Ukraine får lånet fra IMF, så vil det tilføre landet noget likviditet og give investorer ro i maven. Et IMF-lån betyder ofte, at der kommer mere styr på de offentlige finanser, og det giver tiltro til landet. Det vil frigive penge til at finansiere projekter, og det vil skabe en sikkerhed omkring ukrainske investeringer, da det blandt andet giver et boost til den ukrainske centralbanks valutareserve,” sagde Niels Dall-Hansen, senioranalytiker hos EKF.

Valutaen er i store problemer

Det er dog ikke kun IMF-lånet, der er på spil lige nu. Den ukrainske nationalbank sælger i øjeblikket ud af dollar-reserven for at holde den ukrainske valuta hryvnia (UAH) stabil. Det har Ukrainenu skrevet en del om. Tirsdag blev den amerikanske dollar handlet for tæt på 28 hryvnia for en dollar, mens prisen for en euro blev handlet for næsten 31 hryvnia. Det er en stor stigning fra kursen i februar. En amerikansk dollar blev handlet for omkring 24,45 UAH tilbage i februar, mens en euro gik for omkring 26,40 UAH. 

“Det er seriøst, hvad der sker lige nu. Vi har set, at den ukrainske nationalbank har brugt over en milliard dollar i den seneste uge ud af deres dollar-reserve på 26 milliarder. Det kan banken ikke fortsætte med, og jeg forventer, at valutaen får lov til at flyde frit,” siger Anders Åslund, der understreger, at det er nationalbankens eneste mulighed. 

Det vil betyde, at den ukrainske valuta vil miste værdi i forhold til både dollar og euro. 

“Zelenskij har lavet et selvmål. På grund af ministerrokaden er der nu lille tillid til Ukraine i udlandet, og det gør, at valutaen rammes endnu hårdere. Dertil har den ukrainske nationalbank lavet dumme træk i slutningen af 2019 og i starten af 2020, hvor renterne er blevet sat for højt, og de har reageret for langsomt. Det rammer landet nu,” siger han. 

Ifølge Anders Åslund er der ikke meget at gøre lige nu end at vente. Det samme gælder for udenlandske virksomheder i Ukraine. 

“De kan ikke gøre meget. De må bare fortsætte og se på, hvordan de kan holde produktionen i gang,” siger Anders Åslund.