Foto af Noah Buscher hos Unsplash

Der er mulighed for stor vækst i både landbruget, supply chain og it-sektoren i Ukraine, men det er endnu usikkert at sige hvor meget, forklarer anerkendt ekspert. 

Eksporten af ukrainske varer til EU slår rekord i år, stor succes i den ukrainske it-sektor og rekordhøst i landbruget. Der har været en række gode nyheder om den ukrainske økonomi i den seneste tid, og den nye regering i Ukraine har lovet, at flere reformer er på vej for at stimulere økonomien endnu mere. Spørgsmålet er, om Ukraine er på vej til et reelt opsving, og hvilke udfordringer som landet stadig står overfor. 

Ifølge Anders Åslund, der er økonom hos den uafhængige organisation Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, er Ukraine på vej fremad. Det forklarer han i et interview med Ukrainenu. 

“Ukraine har lykkes med at skabe stabilitet. Nu handler det så om at få fat i nogle udenlandske investeringer,” siger Anders Åslund, der fortæller, at væksten i den ukrainske økonomi i år bliver omkring 3,5 procent, mens den var 2,5 procent året før. 

Det er i sig selv ikke prangende væksttal, forklarer han, men slår fast, at landet med de rigtige reformer kan komme op på vækstrater på omkring syv procent. 

Krigen er ikke problemet

“Der er to kritiske punkter for Ukraine lige nu, som skal løses. For det første skal landet have reformeret den dømmende magt. Det næste er, at landet skal have styr på Privatbank. Om der skal gives kompensation til de tidligere ejere eller ej,” siger Anders Åslund og refererer til, at den ukrainske bank Privatbank blev nationaliseret i 2016 på grund af svindel. 

Han peger på, at Ukraine har et stort problem i, at lovene ikke altid følges, og det derfor bliver opfattet som risikabelt at investere i landet hos nogle investorer. Den nye regering i Ukraine er på vej med reformer af den dømmende magt, men det er endnu for tidligt at sige, om de reformer er tilstrækkelige, påpeger Anders Åslund. 

“Det er ikke truslen om en krig med Rusland, der er problemet for investorerne. Det er ikke rigtig en mulighed. Det er den dømmende magt, der er problemet,” siger han.

Store vækstmuligheder i landbruget

Ukraine ventes i år at nå rekordhøst, og det er da også denne sektor, der er den allermest spændende, ifølge økonomen. Her har han observeret, hvordan Ukraine har fordoblet høsten over det sidste årti, og den udvikling forventer han fortsætter. 

“Ukraine har den bedste landbrugsjord i Europa. Vi ser, at alt med landbruget bevæger sig hurtigt i Ukraine, og det store spørgsmål er, hvad der sker med den længe ventede landbrugsreform,” siger Anders Åslund, der forventer, at den kommer næste år.

Ukrainenu har tidligere skrevet om landbrugsreformen, der skal gøre det muligt for udenlandske investorer at opkøbe ukrainsk landbrugsjord. Det er ikke muligt i dag, og udenlandske landmænd må derfor alliere sig med lokale for at kunne arbejde.

Den ukrainske premierminister har talt varmt for, at der skal ske en total liberalisering af det ukrainske landbrug, men han har også erkendt, at politisk modstand måske gør, at reformen bliver mildere end ønsket. 

“Det store spørgsmål er, hvor stor den her reform bliver, og om den for eksempel kan få danske landmænd til at komme til Ukraine i større antal end i dag. Ukraine har for eksempel ikke den bedste mælkeproduktion, og der kunne danske landmænd spille en rolle,” siger Anders Åslund, der er forfatter til bogen “Ukraine: What went wrong and how to fix it”. 

“Ukraine har brug for bedre udstyr og bedre ledelse i landbruget, og det er områder, som udlandet kan hjælpe med. En vidtgående landbrugsreform kan sikre, at udlændinge tør investere, og det kan virkelig drive væksten fremad i Ukraine,” siger han.

Stor it-sektor og supply chain

Foruden stort potentiale i landbruget har Ukraine også store vækstmuligheder, når det kommer til it-sektoren og supply chain. Anders Åslund fortæller blandt andet, hvordan store virksomheder i blandt andet Tyskland vælger at flytte til Ukraine, da det er fordelagtigt at producere her på grund af adgang til god arbejdskraft og billige lønninger. 

“Ukraine har for eksempel også en tradition for at uddanne gode it-folk. It-sektoren har slet ikke nået sit potentiale i Ukraine, men det er svært at sige, hvor stort det bliver,” siger Anders Åslund, der peger på, at it-sektoren i dag står for omkring fem procent af økonomien.

Der arbejder omkring 172.0000 programmører i Ukraine. Det er cirka 60.000 mere end for et par år siden, har Kyiv Post tidligere beskrevet. 

“Dertil er der måske også mulighed for vækst i turismen. Ukraine har gode faciliteter for turister, det er billigt, og du behøver ikke visum,” slutter han.