Foto af Patrick Hendry hos Unsplash

Ukraine har banet vejen for et IMF-lån med vedtagelsen af både landreformen og en ny lov på bankområdet, men det er dog ingen garanti for IMF-lån, forklarer ekspert til Ukrainenu, selv om at han tror på en aftale.

Det ukrainske parlament vedtog mandag aften både en landreform, der åbner for køb af landbrugsjord, og en ny bank-lov, som skal stoppe specielt oligarken Ihor Kolomojskis ambitioner om at få PrivatBank tilbage, som han mistede tilbage i 2016 på grund af anklager om svindel for flere milliarder dollar. Vedtagelsen af de to aftaler var krav fra den internationale valutafond IMF. De er i øjeblikket i forhandlinger med de ukrainske politikere om et stort lån, som skal være med til at stabilisere den ukrainske økonomi og valuta gennem corona-krisen. 

“Lovene er vedtaget for at sikre IMF-lånet, som skal være med at sikre klare nogle af problemerne i den ukrainske økonomi, men det er langt fra sikkert, at det er nok,” siger Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik. 

Han peger på, at flere sektorer i Ukraine er i store problemer på grund af corona-krisen, men at det allerede var tilfældet før corona-krisen opstod. Det er derfor langt fra sikkert, at et IMF-lån er nok, påpeger han. Før corona-krisen var Ukraine allerede i forhandlinger med IMF om et lån på omkring 53 milliarder kroner, som skulle være med til at understøtte en række reformer i landet. Siden corona-krisen brød ud har Ukraine fået et nyt behov for et lån til blot at holde statsbudgetterne nogenlunde i vater, og det er endnu usikkert om et eventuelt IMF-lån bliver en kombination af de to, og om det vil være stort nok.

Ifølge Jakubin er det heller ikke sikkert, at det kommer. Han peger blandt andet på, at flere politikere vil få landreformen undersøgt hos den ukrainske forfatningsdomstol, da ikke alt gik efter bogen i det ukrainske parlament. Derudover er bankloven kun vedtaget i sin første version, og det kan være, at IMF vil have anden version vedtaget, før en lån kommer. 

Nogle penge kommer der nok

Men på den anden side, peger Jakubin på, at det også er i IMFs interesse at få givet Ukraine et lån, og at der derfor nok kommer nogle penge til den ukrainske økonomi. Det kan blandt andet dreje sig om et par milliarder dollar i løbet af de næste uger, da Ukraine har hårdt brug for pengene, og at der ikke er megen tid til at vente. Derudover har IMF også en interesse i at lukke en tiltagende diskussion i Ukraine ned. Den handler om, hvorvidt landet måske er bedre tjent med at forsømme sine eksisterende lån. 

“IMF har derfor også en interesse i at få landet en aftale,” siger Jakubin. 

Aleksei Jakubin Foto: Aleksei Jakubin

Ukrainenu har tidligere tirsdag skrevet om landreformen, som blandt andet den danske landbrugsvirksomhed Dan-Farm Ukraine ser på med skepsis. De mener, at den kan misbruges af de ukrainske oligarker. Landreformen giver kun ukrainske virksomheder lov til at købe landbrugsjorden, og frygten er, at de ukrainske oligarker vil udnytte situationen til at købe jorden og skubbe de udenlandske landbrugsvirksomheder såsom Dan-Farm Ukraine ud eller gøre det dyrere for dem at leje jorden, da de ikke kan eje den. 

“Den er (landreformen, red) endt, som vi forventede, men ikke som vi håbede. Land-markedet er stadig lukket for udlændinge… Vi må se, hvordan fremtiden ser ud, men der er altid en risiko (for at oligarkerne kommer og overtager landjorden). De har begrænset ejerskabet til 100 hektar per person og 10.000 hektar per virksomhed, men nu vil oligarkerne bruge en hær af advokater til at forsøge at omgå disse begrænsninger på den ene eller anden måde,” siger Vadym Shestakov, der er landechef hos Dan-Farm Ukraine, og peger på, at oligarkerne kan forsøge at oprette adskillige virksomheder og på den måde kontrollere en stor del af landbrugsjorden.

Det var et kompromis

Jakubin er enig i Dan-Farm Ukraines betragtninger, og han forklarer, at landreformen er et kompromis, der er kommet på grund af behovet for stabilisere økonomien lige nu. 

“Landreformen er kommet som et kompromis mellem IMF, præsident Zelenskij og nogle oppositionspolitikere. Der er sket en politisk handel, da Zelenskij ikke havde nok opbakning i sit eget parti, og der har været pres på flere parlaments politikere om at stemme imod. Men som det ser ud nu – med bankloven og landreformen – så er det et nederlag til oligarken Kolomojski og en lille sejr for IMF,” siger Jakubin, som fortæller, at et IMF-lån kan stabilisere den ukrainske valutakurs, som kan gøre det mere forudsigeligt for både ukrainske og udenlandske virksomheder at have virksomhed i Ukraine. 

Den ukrainske premierminister Denys Shmyhal slog også fast tidligere tirsdag, at international støtte via lån er nødvendig, hvis ikke landet skal gå store problemer i møde. 

“Uden støtte fra internationale finansielle organisationer til at afdrage på vores eksterne og interne gæld vil vi nok være nødsaget til at falde i afgrunden ved at forsømme dem. Det vil være et ekstremt skræmmende scenarie for vores land, og vi vil helt sikkert ikke have det, og vi forventer ikke sådan en udvikling. Så vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde vores land finansielt stabilt med en strategi til at takle og overkomme konsekvenserne af coronavirus,” sagde premierministeren ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.