Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Resultaterne fra det ukrainske lokalvalg kan komme til at få betydning for stabiliteten i det ukrainske parlament. Det er muligt, at præsidenten vil lave en række ændringer. 

Som Ukrainenu skrev i går, ser det ikke ud til, at den ukrainske præsidents parti Folkets Tjener får nogen borgmesterposter i de større byer ved årets lokalvalg. Det viser foreløbige resultater. Selv i Zelenskijs fødeby Kryvyi Rih ser hans kandidat ud til at tabe. 

Ifølge Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, siger dette valg meget om styrken hos Folkets Tjener, som sidste år fik stor opbakning til både præsident- og parlamentsvalget, men siden har mistet støtte. 

“Mindre end halvandet år siden hans indvielse ser Zelenskijs præsidentskab ud til at være i alvorlige problemer. Han ser ikke ud til at have et sammenhængende program og bør selv indse dette. Ligeledes ser Zelenskijs parti Folkets Tjener ud til at være i terminal tilbagegang med den hurtige forværring som en politisk styrke, der afspejler sidste års meteoriske fremgang,” skriver Åslund. 

Hvad kommer der til at ske?

Åslund tilskriver Zelenskijs tilbagegang som et udtryk for, at han ikke har overholdt sine valgløfter. Sidste år gik han til valg på at stoppe korruption og sikre retssikkerheden. Det er ikke lykkedes, påpeger Åslund. 

“Denne bitre oplevelse vil sandsynligvis gøre ukrainske vælgere mere forsigtige i deres søgen efter en ny national frelser, men det dæmper ikke deres sult efter retsstatsprincippet og en stopper for straffrihed,” skriver Åslund, som er en anerkendt ekspert på Ukraine. 

Ifølge Åslund kan valgresultatet også betyde, at Folkets Tjeners flertal i parlamentet smuldrer. Det har længe været under pres, da der er opstået fraktioner hos partiet, men dette resultat kan være dråben, skriver han. Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, skriver ifølge UBN, at Zelenskij kan ende med at lave en række ændringer. 

”Zelenskij vil sandsynligvis ikke være i stand til at hjælpe sig selv, men vil sandsynligvis reagere med en vidtgående udskiftning i regeringen. Vi vil sandsynligvis se økonomiministeren blive ændret igen og sandsynligvis også finansministeren,” spår Ash.

Lav valgdeltagelse

På den gode side er der kun meldt om få problemer ved lokalvalget, og det viser ifølge flere, at Ukraines demokrati er relativt stabilt. Dog ser stemmeprocenten blot ud til at blive på 37 procent, hvilket er lavt. 

Til valget skulle vælgerne også svare på fem spørgsmål, som skulle vise vælgernes opbakning til ny politik. Du kan se spørgsmålene herunder. 

  1. Støtter du livstidsdom for stor korruption?
  2. Støtter du ideen om at oprette en fri økonomisk zone i Donbas?
  3. Støtter du reduktion af parlamentets sammensætning til 300 parlamentsmedlemmer?
  4. Støtter du legalisering af cannabis til medicinske formål – for at lette smerter for kritisk syge patienter?
  5. Støtter du Ukraines ret til at anvende sikkerhedsgarantier, der er defineret i Budapest-memorandummet for at genoprette dets statsoverherredømme og territoriale integritet?

Der var stor opbakning til alle spørgsmålene på nær spørgsmål to om en fri økonomisk zone i Donbas. Her var kun 45 procent for idéen.