Privatfoto: Pavlo Kutuev

Det ukrainske parlament har siddet et år på posten i Ukraine, og det har været et meget svært år, lyder det fra en ekspert. 

Det var en overraskelse for mange, at skuespilleren Volodimir Zelenskij vandt en jordskredssejr i foråret 2019 og blev landets præsident. Hans parti vandt efterfølgende flertallet i det ukrainske parlament, og de har nu siddet et år på posten. Ukrainenu har spurgt en række eksperter, om hvad de synes om parlamentets første år.

Denne gang er turen kommet til Pavlo Kutuev, der er leder af afdelingen for sociologi på Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute.

  1. Hvad synes du var parlamentets bedste resultater?

Zelenskij og dette hans parti vandt med tydelige slogans, om at hans ledeskab ville bringe en ny epoke – være enden på fattigdom, slutning på løgne også videre. Efter at have fået både præsidentposten og flertallet i parlamentet – en unik situation for ukrainsk politik – løb både Zelenskij og hans parti straks ind i internationale geopolitiske og politisk-økonomiske snublesten. Det har betydeligt bremset deres fremskridt og begrænset autonomien for de nye lederes handlinger.

Parlamentets måske største succes var vedtagelsen af landreformen. Selv om den endelige version af loven blev formuleret lignende det berømte citat af Lenin – et skridt fremad, to skridt bagud – har det været et betydeligt gennembrud. Naturligvis skal denne lovgivning ledsages af vedtagelse af regler, der forhindrer ukontrolleret landbrug og beskytter miljøet.

  1. Hvad kunne have været gjort bedre?

Jeg er af den opfattelse, at udnævnelsen af Oleksiy Honcharuk til premierminister og efterfølgende hans godkendelse af parlamentet var en fejltagelse. Præsidenten selv, når han drøftede fremtiden, sagde, at premierministeren skulle være en “guru i økonomi.” Derefter blev der udnævnt en ganske uklar funktionær fra en tænketank uden nogen politiske kundskaber og ingen økonomisk dygtighed.

Folkets Tjener-fraktionen kunne have samarbejdet mere effektivt under Shmygal-regeringen. Manglen på godkendelse af regeringsprogrammet afspejler ikke kun svagheden i regeringen, men flertallets manglende evne og måske manglende vilje til at skabe effektive aftaler.

  1. Hvad tror du, der vil ske det næste år? Vil de gøre noget for at hjælpe udenlandske virksomheder i Ukriane?

Jeg tror, at den næste test er om partiet Folkets Tjener kan blive bragt i fare. Det er en enorm gruppe mennesker – over 250 personer! – og de fleste af dem havde ikke haft nogen bånd, før de blev valgt til parlamentet. Der er således underfraktioner inden for partiet, og disse underfraktioner fremmer ofte forskellige dagsordener, hvor de mest bemærkelsesværdige eksempler er debatter om sprogpolitik og historiepolitik, især spørgsmålet om Anden Verdenskrig.

Hvad angår mulighederne for udenlandske forretningsdrivende, vil politikken fortsat være modstridende. Jeg tror, vi er vidne til et skifte til en slags protektionisme med lovgivning, der fremsættes for at fremme lokaliseringen af de statslige indkøb.

  1. Hvordan håndterede de corona-krisen?

Jeg synes, at håndteringen af corona-kriserne har været anstændig. Tiltag har hidtil formået at kontrollere spredningen af sygdomme ved hjælp af gammeldags metoder fra før industrialiseringen, hvor det største tiltag var en total nedlukning. Alligevel er der ikke noget gennemtænkt program til at støtte små og mellemstore virksomheder. 

På grund af utilstrækkelig finansiering i ukrainsk forskning, er landet åbenbart ude af kapløbet om at udvikle vaccinen mod COVID-19.