Foto af Stephen Radford hos Unsplash

Det ukrainske parlament gennemgår i øjeblikket en række ændringsforslag til den længe ventede landreform. Ifølge Anders Åslund ser reformen ud til at blive fin for Ukraine, da udlændinge ikke får frit spil i Ukraine. 

Det har taget flere måneder, og den længe ventede landreform er endnu ikke på plads. Reformen, der skal gøre det muligt for ukrainere og udlændinge at købe ukrainsk landbrugsjord, bliver i øjeblikket behandlet i det ukrainske parlament, hvor der er mere end 4.000 ændringsforslag på bordet fra primært oppositionen.  

Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, fortæller til Ukrainenu, at parlamentet i øjeblikket har behandlet omkring 1.700 ændringsforslag med lang vej igen. 

“Det hele er blevet stoppet lidt efter, at Bogdan (den tidligere leder af den ukrainske præsidents administration) blev fyret. Præsidentens parti hævder, at de har stemmerne i parlamentet til at få tingene igennem til april, men det mangler vi stadig at se,” siger han. 

Frygt er ubegrundet

I dag er det kun muligt for udenlandske- og ukrainske landmænd at leje den ukrainske landbrugsjord, da en gammel lov fra tiden omkring Sovjetunionens sammenbrud forhindrer, at de små landbrug i Ukraine må sælge jorden. Landmænd og eksperter har udtrykt bekymring over, at flere ukrainske politikere i parlamentet vil forhindre, at udenlandske landmænd kommer til at kunne købe den ukrainske landbrugsjord. De vil kun give ukrainere lov, hvilket flere frygter vil betyde, at der ukrainske oligarker vil overtage alting. 

Ifølge Anders Åslund er den frygt dog ubegrundet. For det første ser det ud til, at de udlændinge, som allerede har landbrugsjord i Ukraine, kan få lov til at købe den jord, som de i dag lejer. For det andet er det ifølge ham en dårlig idé at åbne helt op for udlændinge. 

“Jeg synes faktisk, at der er kommet et fint kompromis. Selv om der stadig er problemer nu, så er det bedre at få det startet,” siger han og fortæller, at han ikke deler bekymringen over, at oligarkerne overtager alt. 

Kan blive som i Rusland

Åslund er ikke bekymret over de ukrainske oligarker, fordi han finder det usandsynligt, at de har pengene til at opkøbe alt landbrugsjorden. For det andet ser han lige nu en tendens til, at de store ukrainske landbrug bliver brudt op i mindre enheder, og han peger på Rusland i 90erne som et skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis udlændinge bare får lov til at købe den ukrainske landbrugsjord uden restriktioner. 

“Vi så tilbage i 90’erne, at det fik store konsekvenser for Rusland, at de bare åbnede op for store udenlandske opkøb. Store investorer kom ind og købte al jorden rigtig billigt, men kultiverede den så ikke. Det hele gik i stå,” siger Åslund, der forklarer, at det kom til at hæmme væksten i den russiske landbrugssektor. 

“Lige nu ser det ud til, at Ukraine åbner langsomt op for udlændingene, og kun giver de eksisterende landmænd lov til at købe den jord, som de allerede lejer, og det er en model, som jeg er stor tilhænger af,” siger Åslund. 

Ifølge en ny måling lavet af Kyiv International Institute of Sociology vil blot 15 procent af ukrainerne stemme for landreformen, hvis den kom til folkeafstemning, mens 62 procent vil stemme imod og 18 procent ikke vil stemme. Der har været store demonstrationer mod reformen flere gange.