Igor Kotsiuba mener, at det går bedre med it-sikkerheden i Ukraine. Pressefoto

Samarbejdet med Europol og opjustering af kapaciteten i Ukraine har betydet, at it-kriminaliteten er faldet betydeligt, og at der er mere sikkert for virksomheder.

Sidste år skrev Kyiv Post om it-sikkerheden i Ukraine, fordi antallet af anholdelser er steget hos det ukrainske politi. Det bliver ifølge avisen til omkring 915 sager om måneden i Ukraine og bliver udlagt som en success blandt andet på grund af et øget samarbejde på området med Europol og det britiske agentur for kriminalitet, NCA. 

Ukrainenu har mødt Igor Kotsiuba, der er ekspert på området, for at forstå, hvad det betyder for it-sikkerheden for udenlandske virksomheder i landet. Kotsiuba arbejder hos it-virksomheden Asters og er deltager i EU Horizon Research and Innovation-projektet, der skal styrke it-sikkerheden i hele EU. 

“Ukraine har generelt fået rigtig meget ud af samarbejdet med Europol, og det har haft en positiv effekt på bekæmpelsen af kriminaliteten i landet,” siger Igor Kotsiuba.

Kotsiuba peger på, at kriminelle i alt fra børneporno til angreb på virksomheder har det sværere i Ukraine i dag, end de har haft det tidligere. 

Manglede kompetencerne

Et af de store problemer var og er især de manglende kompetencer i det ukrainske politi, forklarer Kotsiuba. Godt nok er det blevet markant bedre i de sidste fem år, men ukrainerne har stadig svært ved at holde på de kloge it-folk på grund af dårlig løn i det offentlige. Samarbejdet med specielt Europol hjælper ukrainerne, men der er stadig meget at gøre.

“Men når det er sagt, så må vi også bare sige, at Ukraine er blevet et mere sikkert sted for udenlandske virksomheder,” siger Kotsiuba til Ukrainenu og fortæller, at kriminelle i stedet er flyttet til andre lande, hvor de har bedre vilkår. 

Han giver et eksempel. Tidligere var mange store udenlandske virksomheder, som åbnede en afdeling i Ukraine, nervøse for at opkoble den ukrainske afdeling med hovedkontoret. Da Ukraine har problemer med it-sikkerheden, kan it-kriminelle hacke sig ind i hovedkontoret via den lokale afdeling i Ukraine. Hvis de i stedet forblev separat, selv om det vil gøre det daglige arbejde mere usikkert, vil det ikke være en mulighed, påpeger Kotsiuba. 

Nu er det anderledes

I dag opkobler flere store udenlandske virksomheder deres lokale afdeling i Ukraine med hovedkontoret, og det sker ifølge Kotsiuba netop på grund af den bedre sikkerhed. 

“Ukraine er blev bedre til at bekæmpe kriminaliteten, også har landet accepteret, at nogle ting bare ikke skal være digitale, så de kan misbruges af kriminelle,” siger Kotsiuba og peger på, at Ukraine som land ikke har ressourcerne til at beskytte alting. 

Han forklarer, at der er forbindelse mellem it-sikkerheden i det offentlige og sikkerheden for virksomhederne. Ofte skal virksomhederne bruge data fra det offentlige eller sammenkøre programmer, og hvis sikkerheden i det offentlige er hullet, kan kriminelle komme ind i en ellers sikker virksomhed derfra. Derfor er det et godt træk, at de ukrainske myndigheder har valgt at acceptere, at nogle ting bare skal forblive i papirform.

“Den store støtte som Ukraine har fået fra blandt andet USA har gjort, at landet er meget bedre rustet til at bekæmpe denne her kriminalitet, og det giver tillid hos de udenlandske virksomheder. Dog har Ukraine stadig problemer og har slet ikke det samme udstyr som blandt andet Europol har,” siger Kotsiuba og peger på, at selv om samarbejdet med Europol har været positiv for Ukraine, så får landet kun hjælp af Europol i de større sager.