Andrej Buzarov, der er ukrainsk ekspert hos tænketanken KyivStratPro. Foto: Andrej Buzarov.

Ifølge Andrej Buzarov, der er ukrainsk ekspert hos tænketanken KyivStratPro, så vil forholdet mellem Ukraine og Kina være frossen fra nu af. Det vil få nogle konsekvenser for samhandlen, men det er endnu usikkert, hvad der vil ske. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij valgte USA over Kina, da han skulle afgøre den ukrainske virksomhed Motor Sicks skæbne for nyligt. Motor-producenten var blevet genstand for et geopolitisk opgør mellem Kina og USA, som Ukrainenu tidligere har skrevet om, da kinesiske virksomheder opkøbte store dele af Motor Sich. 

Ukraine blokerede salget, efter sigende da USA var bekymret over, at Kina ville få adgang til avanceret motor-teknologi fra Motor Sich, som kunne bruges i Kinas udvikling af militære helikoptere. Ifølge Andrej Buzarov, der er ukrainsk ekspert hos tænketanken KyivStratPro, så er det muligt, at Ukraines ageren vil få konsekvenser for det fremtidige forhold til Kina. Han peger på, at Kina også har været ude at reagere på afgørelsen. 

“Jeg tror, at det her logisk nok vil fryse forholdet mellem Ukraine og Kina. Det kan få betydning for Kinas investeringer i Ukraine, men det ved vi ikke endnu,” siger Buzarov. 

En af de kinesiske investorer Skyrizon udtalte efter Zelenskijs afgørelse om at stoppe salget, at Ukraines “handlinger er et barbarisk røveri og en alvorlig krænkelse af de juridiske rettigheder og interesser hos kinesiske virksomheder,” mens Wang Wenbin, der er talsmand for Kinas udenrigsministerium, sagde, at vi håber “at den ukrainske side vil opretholde de juridiske rettigheder og interesser hos kinesiske virksomheder.” 

Kina er en stor handelspartner

Ifølge Ukraines State Customs Service, så var Kina Ukraines største handelspartner i 2020 og stod for 11,6 procent af al handel. Ukraine og Kina har generelt bevæget sig tættere og tættere på hinanden i den seneste tid, som vi har skrevet om på Ukrainenu. Kina køber  blandt andet mange fødevarer og investerer i Ukraines infrastruktur. 

Buzarov peger på, at Kina måske kan forsøge at ramme Ukraine ved at skrue ned for de investeringer, hvilket vil ramme Ukraines økonomi. Det er dog ikke givet, forklarer han. På den ene side vil Kina måske gerne ramme Ukraine på grund af afgørelsen med Motor Sich, men svaret kan måske skåne økonomien og blot blive politisk, forklarer han til Ukrainenu. 

“Kina forsøger at øge deres inflydelse på Ukraine politisk, mediemæssigt og økonomisk. Det er muligt, at sagen om Motor Sich kun vil påvirke den politiske del, fordi Kina vil have en interesse i at øge Ukraines økonomiske afhængighed af Kina,” siger han.

Buzarov peger på, at Ukraine spiller en rolle i Kinas planer om at bygge nye handelseveje fra Asien og til EU  – kaldet Kinas “Belt & Road Initiative”, og at Ukraine derfor er vigtig.

“Ukraines valg af USA kan dog få Kina til at vende sig mere mod Rusland og støtte Rusland i dets interesser, hvilket vil være et problem for Ukraine, der kan blive endnu mere isoleret mellem verdens stormagter,” siger Buzarov, der tror på, at Zelenskij har valgt at vælge USA’s side netop nu, da han håber på, at USAs nye præsident Joe Biden vil støtte ham. 

Sagen kort om Motor Sich

Ukraine er fanget som en lus imellem to negle, fordi Kina og USA begge to har stærke interesser i et ukrainsk selskab. Virksomheden, Motor Sich, er en af verdens ledende indenfor jetmotorer, og den leverede tidligere primært motorer til Rusland.

Det blev dog delvist stoppet, da krigen brød ud mellem Ukraine og russiske-støttede separatister i Donbas-regionen i 2014 og den efterfølgende russiske annektering af Krim-halvøen. Det kastede Motor Sich ud i en krise.

For hvem skulle nu købe virksomhedernes motorer? I 2015 kom der en redningsplanke, da den kinesiske virksomhed Skyrizon Aircraft Holdings Limited opkøbte 41 procent af virksomheden og senere fik majoriteten. Men så gik der politik i opkøbet.