Foto af History in HD hos Unsplash

USA og Kina har indgået en delaftale, der skal lægge låg på handelskrisen mellem de to lande, og det kommer til at påvirke Ukraine negativt.

Økonomiske eksperter har været nervøse for den globale økonomi i over et år på grund af den store handelskrig mellem USA og Kina, der er blevet forværret flere gange. Tidligere på måneden underskrev de to lande så endelig en delvis handelsaftale, der på trods af, at den ikke afblæser handelskrigen helt, dog lægger en dæmper på den. 

Olexandr Honcharov, der er stifter af Kyivs center for aktier og økonomisk ekspert, advarer til det ukrainske medie 112 om, at handelsaftalen kan ramme Ukraine hårdt. Det er blandt andet fordi, at aftalen sikrer, at Kina køber en hel del landbrugsprodukter i USA. 

“I det nye år vil Kina ikke have brug for ret meget (da de køber meget i USA), og USA vil have sit behov dækket,” skriver Honcharov i et indlæg på mediet 112 om behovet for landbrugsprodukter og påpeger, at Ukraine tidligere erstattede 80 procent af den amerikanske korn-eksport til Kina, som nu slutter. 

Det påvirker også valutaen

Ukrainenu har tidligere skrevet om, hvordan den ukrainske valuta var den i verden, der steg allermest i 2019 med hele 19 procent. Ifølge eksperten vil handelsaftalen resultere i, at den ukrainske valuta hryvnia vil stige yderligere, da den vil styrkes i forhold til dollaren. Det vil “skabe problemer med vores eksport, da USA får gavn af en svag dollar”. 

Det vil ifølge Honcharov resultere i valuta-konflikter, som udviklingslande såsom Ukraine vil være specielt sårbare overfor. Han påpeger, at det specielt er et problem, fordi Ukraines gæld vokser, og at en stor del af den ventede vækst skal gå til afbetalinger. 

“Så hvad skal vi gøre? For det første skal vi begynde at tilbyde kvalitets investeringsydelser ved at skabe en internationalt veksels platform i Kyiv. Projektet er allerede klart, og det er nu kun den politiske vilje hos præsidenten og kabinettet, der mangler.”

“Hvis vi ikke bliver civiliserede og forståelige for de store udenlandske investorer, så vil vi se et kollaps. Uden udenlandske investeringer har intet land i verdens nogensinde været i stand til at kickstarte dets økonomi og nationale marked,” slutter han.