Aleksei Jakubin Foto: Aleksei Jakubin

Det er svært at vide, hvilken retning den nye regering vil tage, fordi fokus er på coronavirussen og IMF-lånet i øjeblikket, lyder det fra ekspert. Saakashvili kommer heller ikke til at spille den helt store rolle, lyder det. 

Der sker en masse i ukrainsk politik i øjeblikket, hvor Mikheil Saakashvili, Georgiens tidligere præsident, blandt andet er blevet placeret i en rådgivende rolle i den ukrainske regerings reformgruppe. I denne uge har Saakashvili, der er kendt for store markedsreformer i Georgien, været ude og love store reformer i Ukraine. 

“Det første for at hjælpe økonomien er at sætte virksomhederne fri. Fri fra administrativ byrder… Der er mange reguleringer, som de skal befries fra,” sagde Saakashvili i et interview på Snidanok z 1+1 ifølge Ukraine Business News

Der spekuleres derfor i, om Ukraine nu står over for stor deregulering, som kan komme blandt andet udenlandske virksomheder i Ukraine til gode. Men ifølge Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, kommer det nok ikke til at ske. Saakashvili er godt nok en mand, der er kendt for sin reformvillighed, men medierne har det med at overvurdere hans rolle, lyder det fra Jakubin til Ukrainenu.

“Saakashvili er mest af alt et godt redskab for Zelenskij, da præsidenten kan bruge ham til at kritisere regeringen. Også er Saakashvili en kendt offentlig person, som kan trække opmærksomhed, men han har altså ikke nogen officiel magt,” siger Jakubin, der peger på, at Saakashvili måske mest kommer til at spille en rolle i den interne kamp mellem den ukrainske indenrigsminister Arsen Avakov og præsidenten. 

Han vil meget, men kan lidt

Det er ikke fordi, at Saakashvili, ikke vil en hel del. I et tv-interview slog han fast, at Ukraine skal have fjernet urimelig reguleringer af virksomheder, sænke skatterne, og have reguleringer af told-systemet. På samme måde som han havde succes med i Georgien. 

“Med udfordringer fra en snarlig og stor krise…. Så er der ingen anden mulighed end hurtige reformer og forandringer. Fordi vi har med en situation at gøre, hvor Ukraine enten forandres eller forsvinder i den form, som vi kender det idag… Vi har lavet nogle grimme strukturer efter Sovjet, der mere eller mindre på mange måder er mere korrupte, end Sovjetunionen nogensinde var. Og det system dræber Ukraine,” sagde Saakashvili, der tidligere kortvarigt var guvernør i Odesa, før den daværende præsident Petro Porosjenko fyrede ham og fratog ham det ukrainske statsborgerskab, til Reuters.

Jakubin forklarer, at Saakashvili modtages med blandede følelser i Ukraine, da hans ry efter hans korte periode som guvernør i Ukraine har taget skade.

“Vi hører også, at han skal spille en rolle i forhandlinger med IMF om det store lån, men det er lidt mærkeligt, hvad præcis han skal. Det kan være, at det bliver en form for rådgivning af regeringen,” siger Jakubin, der regner med, at Saakashvili også vil komme til at fylde meget i medierne på grund af hans fortid. 

Fokus er på corona-krisen

Før corona-krisen startede fjernede den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij i marts flere ministre inklusiv premierminister Oleksiy Honcharuk, der ellers havde en stor stjerne i vesten, hvor han blev set som reformvenlig. I stedet kom Denys Shmygal til som premierminister, og han blev sammen med en række nye ministre beskyldt for at være en del af den gamle garde med tråde til tidligere regeringer og oligarker. 

Frygten har derfor været, at Ukraine med den nye regering vil tage skridt væk fra reformerne og EU-integrering. Ifølge Jakubin har flere af beskyldningerne mod Shmygal og de andre ministre været for spekulatoriske, men han er enig i, at regeringen kommer til at lave færre reformer end den tidligere. Det er dog nok mest fordi, at corona-krisen har ændret den økonomiske situation i Ukraine, forklarer han. 

Blandt andet har regeringen fuld fokus på at få stemt bank-loven igennem, som skal forhindre, at oligarken Ihor Kolomojski kan få PrivatBank tilbage. Det skal bane vejen for et IMF-lån, som skal være med til at stabilisere den ukrainske økonomi. 

“Fokus er nu på at stabilisere den ukrainske økonomi for konsekvenserne af corona-krisen, og det handler specielt om IMF-lånet,” siger Jakubin og peger på, at Shmygal også har en hård opgave, da flere ministerier endnu er uden minister, og fordi præsidentens flertal i parlamentet er smuldret på grund af uoverensstemmelser. 

“Det altoverskyggende fokus er at få styr på IMF, og så må andre reformer vente til senere. Vi ved derfor ikke helt, hvad den nye regering vil,” siger Jakubin og forklarer, at Saakashvili drømme netop derfor virker urealistiske i øjeblikket.