Der har tidligere været demonstrationer mod tilbagetrækningerne i Kyiv. Flere mener, at det er at kapitulere til Rusland. Foto: Emil Filtenborg.

Ifølge Ukrainerne er tilbagetrækningen ved byen Petrivske nu startet. 

Efter forsinkelser og bebrejdelser er tilbagetrækningen af det ukrainske militær og separatisterne ved front-byen Petrivske nu startet, lyder det fra Andriy Ageyev, der er leder af pressecentret for de ukrainske styrker, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.

“Kl. 12:01… sendte vi et hvidt signallys op i himlen, der betyder, at vi er klar til den praktiske fase af starten af tilbagetrækningen af styrker og våben,” sagde han og pegede på, at organisationen OSCE hele tiden vil holde øje med, at begge sider overholder aftalerne. 

Ifølge Ageyev kunne OSCE også bekræfte, at de russiske-støttede separatister på den anden side af grænsen i den besatte Donbass-region også er startet med tilbagetrækningen. 

Skridt på vejen mod fred

Det var tidligere ventet, at tilbagetrækningen ville starte den fjerde november, men det blev udskudt, da ukrainerne mente, at der havde været skyderier i området for nyligt.

Tilbagetrækningen i Petrivske bliver set som endnu et skridt mod egentlige fredsforhandlinger mellem Rusland og Ukraine i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland. Tidligere er der også sket tilbagetrækning ved to andre front-byer, og den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har også godkendt den såkaldte Steinmeier-aftale, der blandt andet gør det muligt at afholde valg i den besatte del af Donbass-regionen, der har været i krig siden 2014. 

Krigen startede, da russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen, og krigen har kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN.