Det går godt for Jysk - også i Ukraine. Pressefoto: Enkorn / Jysk.

Jysks leder i Ukraine siger, at Jysk vil have 150 butikker i landet. Det vil stadig tage et par år at nå så langt. Her forklarer han om året, der er gået. 

På trods af corona-krisen har Jysk i år haft et rekordår i Ukraine med en vækst på 23,8 procent i 2020, hvor Jysk har åbnet yderligere 13 nye butikker i Ukraine. I alt har Jysk nu 69 butikker i Ukraine og 637 ansatte. 

Ievgenii Ivanytsia, der er leder af Jysk i Ukraine, fortæller Ukrainenu, at Jysk ikke er færdige med at udvide i Ukraine, hvor det er planen at have i alt 100 butikker om 2,5 år og på sigt 150 butikker i landet. 

“Vi var overrasket over resultatet i år, da vi har set, at Ukraine har været hårdere ramt end EU-lande såsom Danmark. Vi har skulle holde lukket i 2,5 måned, mens det ikke var tilfældet i alle andre lande, men på trods af det, så har vi været i stand til at vækste,” siger Ivanytsia.

“Ukraine har også en lavere købekraft end i Danmark, og vi har ikke fået støtte af regeringen. Vi har set mange virksomheder lukke, og derfor er det fremragende, at vi har fået sådan et resultat,” siger han. 

Ievgenii Ivanytsia, der er direktør for Jysk i Ukraine. Foto: JYSk

Corona har overskygget alt

Den helt store historie i Ukraine har, som i resten af verden, været Covid-19, som har lukket store dele af verden ned. Det havde Ivanytsia også forventet ville påvirke Jysk mere, end det har, og det har været hårdt arbejde at tilpasse virksomheden.

“Corona har gjort, at vi har været nødt til at justere vores forretningsmodel. Meget salg foregår nu online, og vi har tilpasset os ved at satse mere på vores onlinebutik, og til at lavere folks køb i stedet for, at de skal komme og hente,” siger Ivanytsia, der forklarer, at markedsføringen også er blevet mere digital, som folk helst vil undgå kontakt med papir. 

I 2020 har onlinedelen stået for i alt 16 procent af slaget, oplyser Ivanytsia. Han forklarer også, at Jysk har fordoblet antallet af medarbejdere i kundeservice og rekonstrueret Jysks distribution i Ukraine, så det passer bedre til den nye virkelighed.   

“Vi har også været så uheldige at få smittede medarbejdere. Der har vi valgt at lukke helt ned og få alle medarbejdere testet på vores regning. Vi har haft et afløsende hold klar til at hjælpe, indtil vi har været sikker på, at smitten ikke har bredt sig. Det vigtigste for os har været vores medarbejderes sikkerhed,” siger Ivanytsia og peger på, at det også i starten har været en stor opgave at få sikret alle butikkerne med beskyttelsesudstyr. 

Skal holde fast på medarbejderne

Ivanytsia er sikker på, at der er plads til 150 Jysk-butikker på det ukrainske marked, og han lufter også muligheden for at udvikle et Jysk City Koncept, som vil være mindre butikker i centrum, men kernen i den fremtidige vækst ligger hos medarbejderne. Tidligere har andre danske virksomheder i Ukraine sagt, at det især er en udfordring at holde på den kvalificerede arbejdskraft, når udlandet kan tilbyde højere lønninger. Ivanytsia er enig. 

“Ikke alle medarbejdere passer ind hos os i Jysk. Vi har brug for folk, der ikke er bange for at tage fat, har ambitioner og kan multitaske. Den største udfordring for os er at kunne fastholde dem. Vi gør det ved at sørge for at give en så høj løn som muligt, men vi skal samtidig også se, at det hænger sammen med produktivitet, ellers kan vi ikke retfærdiggøre det,” siger han, og det er derfor et samspil mellem ledelse og medarbejdere. 

“Derudover er vi en voksende virksomhed, og vores medarbejdere kan se, at der er mulighed for en karriere, hvis de arbejder hårdt nok og bliver. Det tror jeg også spiller ind i vores succes,” siger Ivanytsia.

Ukrainerne er anderledes

Når vi som danskere tænker på Jysk, så får mange nok et billede af Lars Larsen i hovedet fra en af hans ikoniske reklamer. I Ukraine kender ikke ret mange Lars Larsen, og Ivanytsia forklarer, at Ukraine er et helt anderledes marked for Jysk at arbejde i. Jysk har fået succes i Ukraine, fordi virksomheden har været i stand til at forstå den lokale kultur og tidens tendenser, forklarer Ivanytsia.

Jysk åbnede første buitk i Ukriane i 2004. Det var med en franchise-model, og Jysk tog først selv over i 2012, så alle butikker i dag er ejet af Jysk. Ivanytsia forklarer, at det har været en fordel for Jysk, at de har haft erfaringerne fra franchise-tiden at trække på. 

“Ukraine er et anderledes og et marked i større forandring end det danske. I Danmark tænker folk meget madrasser, når de tænker på Jysk. Ukrainere tænker mere ting til hjemmet, fluffy dekorationer og noget mere hyggeligt til hjemmet såsom dyner, puder og topmadrasser. Hvorfor er det sådan? Det er bare en anden livsstil,” siger han.  

I Ukraine sover mange stadig på sovesofa, og generelt vil ukrainerne også helst sove på et hårdere underlag end danskere. Sådan er ukrainerne forskellige fra danskerne på en række områder, forklarer Ivanytsia, og succes handler om konstant at kunne tilpasse sig.

“Den ukrainske kultur er påvirket af forskellige stile. Den italienske, den tyske og en masse andre såsom skandinavisk inspiration, og stilen er konstant i bevægelse, og det skal vi have øje for, og det kaster vi en masse kræfter efter,” siger Ivanytsia og forklarer, at det er nøglen i den fremtidige succes.