Foto af Yanny Mishchuk hos Unsplash

Efter to uger vil den ukrainske regering tage tiltaget op til overvejelse. Det er endnu usikkert, hvordan det vil påvirke erhvervslivet fremadrettet. 

Ukraine har i dag fået sit tredje bekræftede tilfælde af coronavirus, og det får landet til at tage yderligere skridt for at forhindre smitte. Om 48 timer lukker landet grænserne for udlændinge. Det fortæller chefen for det nationale sikkerhed- og forsvarsråd i Ukraine Oleksiy Danilov ifølge både det ukrainske nyhedsbureau Unian og censor.net. Det betyder, at udlændinge ikke kan komme ind i landet, mens det til syneladende ikke berør de udlændinge, som allerede er i Ukraine. De vil fortsat få lov at være her og kan tage hjem.

“Om 48 timer lukket landet dets grænser for udenlandske statsborgere. Udenrigsministeren vil advare alle institutioner om, at alle de ukrainske grænser vil blive lukket for udenlandske borgere i to uger,” sagde Danilov, som også oplyste, at det kan være, at perioden vil blive længere, men at det afhænger af tingenes udvikling. 

“Om to uger – afhængig af, hvordan situationen udvikler sig – vil vi foretage yderligere beslutninger på NSDC-mødet (mødet i det nationale sikkerhed og forsvarsråd i Ukraine, red.)… Vi har en stor anmodning til det ukrainske folk om, at de minimerer udenlandske rejser, når det er muligt,” tilføjede han, men slog fast, at ukrainere stadig har lov til at rejse til udlandet. 

Det er uklart, om udlændinge med opholdstilladelse i Ukraine må komme ind i landet.

I dag oplevede Ukraine også sit første dødsfald på grund af coronavirussen.

Ukraines tidligere tiltag

Den ukrainske regering har derfor taget yderligere skridt for at stoppe smitten i landet, end hvad Ukrainenu skrev om i går. I går blev 170 ud af de i alt 219 grænseovergange lukket, som skaber store forsinkelser ved grænsen til Polen. Nu bliver alle overgange så lukket for udlændinge.

Tidligere har Ukraine International Airlines blandt andet stoppet flytrafikken til Danmark, men de nye tiltag betyder, at ingen udlændinge om 48 timer kan komme til Ukraine. Hvad det betyder for allerede aftalte rejser og forretningslivet i forhold til kompensation er uvist. 

Ukraine har også lukket alle uddannelsesinstitutioner i mindste tre uger, og der er afsat omkring 25,7 millioner kroner til at indkøbe beskyttelsesudstyr og andre ting til de ukrainske myndigheder. På samme måde er der eksportstop for salg af alt materiel, der kan bruges til bekæmpelse af epidemier, da Ukraine selv har brug for det. 

Flere danske virksomheder i Ukraine har fortalt Ukrainenu, at de tager situationen, som den kommer. 

Alle forsamlinger med over 200 deltagere skal også aflyses, og i Kyivs største lufthavn Boryspil er der installeret scannere, som kan måle folks temperatur.