Taras Yurynts. Photo: Emil Filtenborg

Selv om karantænen er ved at lempes, er krisen langt fra ovre og kan strække sig helt ind i 2021, lyder det fra Taras Yurynts fra Guldmann i Ukraine. Det gælder om at få det bedste ud af tiden og sørge for, at medarbejderne fortsat forstår alvoren.

Karantænen lempes i disse dage, og flere eksperter udtrykker håb for, at corona-krisen snart er ovre, mens virksomheder verden over ser frem til normale tilstande igen. Ukrainenu har talt med Taras Yurynts, der er ledende direktør for Guldmann i Ukraine. Guldmann er en dansk virksomhed, der blandt andet laver udstyr til genoptræning på hospitaler.

“Jeg er optimistisk for den ukrainske økonomi, når vi kigger fire til fem år frem i fremtiden, men jeg tror på, at de største udfordringer i forhold til corona-krisen stadig ligger foran os. Ukraine er afhængig af verdensøkonomien, og min forventning er, at udfordringen i den ukrainske økonomi vil fortsætte indtil første eller andet kvartal 2021, men at der derefter vil der komme gang i økonomien igen,” siger Yurynts.

Det ukrainske bruttonationalprodukt faldt med 1,5 procent i første kvartal af 2020, hvor specielt marts har været ramt af corona-krisen. Det melder State Statistics Service ifølge Ukraine Business News. Det ukrainske ministerium for økonomi forventede et fald på 1,2 procent, mens faldet forventes at blive 11,3 procent i andet kvartal, 5,3 procent i tredje kvartal og 2,3 procent i fjerde kvartal med et samlet fald på 5 procent for 2020.

“Vi skal som virksomhed være klar på, at der kan komme et stort drop i økonomien. Jeg plejer at sammenligne denne krise med en krig. Vi ved ikke, hvad der vil ske i fremtiden, men vi skal være i stand til at klare os i flere måneder eller måske et halvt år, hvis der pludselig sker noget vildt. Hos Guldmann vil vi holde sammen på vores folk så længe, som vi overhovedet kan, og vi giver dem opkvalificering, så vi står stærkere end nogensinde, når krisen engang er ovre,” siger Yurynts, der understreger vigtigheden af altid at udvikle sig.

Måtte beskytte forretningen 

Der er officielt mere end 20.000 smittede i Ukraine, men selv om der er kommet styr på smitte-tallene i den seneste tid, så var situationen en helt anden tidligere. Yurynts måtte også hurtigt lave forandringer, da han tilbage i marts kunne se, hvordan Ukraine lukkede ned omkring sig selv, hvor stort set al offentlig transport lukkede ned over natten.

“For det første måtte vi gøre noget ved transporten. Vi måtte sætte busser ind og sørge for samkørsel, da ikke alle har en bil, og flere kvinder ikke har kørekort. Derudover måtte vi gang med at sørge for håndsprit og lave andre foranstaltninger,” siger han.

Blandt andet besluttede Guldmann i Ukraine, som har over 100 medarbejdere, at dele deres medarbejdere i produktionen op i hold. På den måde skulle hele produktionen ikke lukkes ned, hvis en medarbejder skulle ske at blive smittet med coronavirus.

“Men selv om der er styr på smitten nu, og Ukraine er ved at åbne op, så bliver vi ved med at råde vores medarbejdere til at undgå for mange sociale aktiviteter og sørge for god hygiejne. Der er en mulighed for, at smitte-tallet vil stige igen efter genåbningen. Vi skal beskytte vores medarbejdere,” siger Yurynts, der forklarer, at Guldmann har undgået fyringer indtil videre, mens nogle er sendt hjem på orlov – heriblandt medarbejdere over 60 år.

Syning op – metal ned

Guldmanns produktion i Ukraine består både af en metal- og syafdeling, da virksomheden blandt andet laver mobile løftere, slynger og andet til hospitaler, som de bruger til blandt andet at flytte patienterne rundt med.

I løbet af krisen faldt efterspørgslen i Guldmanns metalafdeling hurtigt med op til 50 procent, forklarer Yurynts.

“Hospitalerne har lavet restriktioner for nye installationer i denne tid, og det påvirkede hurtigt efterspørgslen efter vores produkter. På den anden side har vi opdaget en stigning i første omgang på 25 til 30 procent på vores syafdeling, som ser ud til at stige til 50 procent i den kommende tid, fordi hospitalerne har brug for flere af de ting,” siger han.

Har lært noget af krisen

Corona-krisen har presset flere virksomheder til at tænke nyt, og det har Ukrainenu også beskæftiget sig med over de sidste par måneder. Tidligt var Andriy Berestyan, der er leder af Danfoss’ lokalafdeling i Ukraine, ude og sige, at krisen kan ske at ændre praksis i virksomhederne verden over, da der vil blive sat skub på den digitale udvikling.

“Her kan vi drage os nogle erfaringer. Alle taler lige nu om, at alt skal foregå digitalt. Der er meget snak om, at det er fremtiden, og det er en stor mulighed fremadrettet. Det vil være en måde at spare på udgifterne til rejser på, og lige nu får vi nogle erfaringer på de fronter, som vil vise, om det kan lade sig gøre,” sagde Berestyan til Ukrainenu.

Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand for den svenske bank SEB i Ukraine, så lignende muligheder, da Ukrainenu talte med ham. Han sagde, at virksomheder nu lærer “i større grad at bruge digitale måder at kommunikere og finder ud af, at de ikke behøver at rejse så meget”. Hos Guldmann kan Yurynts også se, at der kommer forandringer.

“Vi har lært, at meget kan foregå via Zoom eller Microsoft Teams, og jeg synes, at det er rigtig fint. Jeg bruger for eksempel personligt en hel del tid på at rejse, og der er en del af spare der. Det er klart, at mange af de personlige møder, hvor der skal opbygge tillid ikke kan erstattes, men der flere idé-møder, hvor vi har haft 10 til 15 sammen, som kan foregå digitalt fremadrettet,” siger Yurynts.