Foto af Allef Vinicius hos Unsplash

Det er vigtigt, at Ukraine vedtager bank-loven og får lånet fra IMF. Om landet lykkes med det vil vise, hvor Ukraine er på vej hen, siger Kurt Volker.

Ukraine står på en skillevej, der er skabt af coronavirussen, som tvinger landet til at melde kulør. Sådan lyder det fra Kurt Volker, der var USA’s udsending til Ukraine fra 2017 til 2019, i et indlæg hos tænketanken Center for European Policy Analysis. Det er vigtigt for Ukraine, skriver Volker, at få vedtaget anden udgave af bank-loven, som skal forhindre, at oligarken Ihor Kolomojski kan få sin bank PrivatBank tilbage igen, men som har mødt modstand.

Bank-loven blev vedtaget i dens første høring den 30. marts, men der er mere end 16.000 ændringsforslag til loven, som kan komme til at tage lang tid at få behandlet. Det 10 milliarder dollar store IMF-lån ventes først at blive udløst, når bank-loven er på plads, skriver flere medier. Ifølge Volker er IMF-lånet afgørende for landets fremtidige stabilitet i forhold til at bekæmpe coronavirussen og få skabt reformer, men også i forhold til Rusland.

“At få IMF-pakken og anden finansiering på plads er essentielt i lyset af at kunne fortsætte mod russisk aggression. Rusland ser et svagt Ukraine, uden international støtte, som et nemt mål for fortsat brug af militær, politisk og psykologisk pres. Et stærkt Ukraine med en voksende økonomi vendt mod EU og NATO – og med stærke støtte fra allierede – kan nemmere stå fast,” siger Volker, der tidligere var USA’s NATO-ambassadør i 2008-2009. 

Det gik ellers så godt

Volker lovpriser også 2019 som et år med eufori. I 2019 lykkes det Ukraine at øge væksten i landet med fornyet tro på den politiske ledelse efter, at præsident Volodimir Zelenskij vandt valget i marts. Derudover faldt inflationen, og parlamentet, domineret af Zelenskijs parti, fik flere reformer igennem og lagde, ifølge Volker, “fundamentet for hurtig vækst”

“Ukraine voksede hurtigere end de globale markeder for første gang, siden landet fik selvstændighed i 1991. Med et BNP per indbygger omkring det laveste i Europa – men også med en talentfuld arbejdsstyrke og store nationale ressourcer – har Ukraine det største økonomiske potentiale på kontinentet,” skriver Volker, som dog peger på, at en del af tiltroen til Zelenskij og hans regering falmede allerede før coronavirussen på grund af interne kampe blandt præsidentens parti, der betød et farvel til flere af de reformvenlige ministre, som pressede på for en mere åben økonomi. 

Han lovpriser dog, at det trods alt er lykkes Ukraine at få vedtaget den længe ventede landreform, selv om den ikke blev så god som håbet. Det er muligt, at Ukraine kan komme tilbage på sporet igen efter corona-krisen, men det handler om, hvorvidt landet får vedtaget bank-loven og får sikret sig støtten fra IMF. “Uden sådan finansiel assistance” vil Ukraines “finansielle position falde endnu hurtigere, end den falder i dag” påpeger Volker. 

“At få IMF-pakken på plads vil sætte retningen for fremtiden. Landreformen og bank-loven er ikke endepunkter… Ukraine har stadig brug for en uafhængig og kvalificeret dømmende magt. En kvalificeret og upartisk chefanklager… lovgivning og håndhævning af mekanismer, der kan regulere oligarkernes rolle og en åbning af økonomiske sektorer til konkurrence og udenlandske investeringer,” skriver Volker, der slår fast, at hvis Ukraine fortsætter får IMF-lånet og fortsætter sin udvikling, så kan landet være på vej mod accelererende vækst, mens det modsatte vil hæmme væksten.

Balladen om PrivatBank

Den ukrainske bank Privatbank blev nationaliseret i 2016, da bankens to ejere Ihor Kolomojski og Gennadiy Boholyubov blev beskyldt for at have svindlet for omkring 5,5 milliarder dollar af kundernes penge.

De to ejere har siden forsøgt at få banken tilbage eller sikre en kompensation. IMF vil være sikre på, at det ikke sker, før de låner Ukraine penge, så et eventuelt lån ikke blot bliver brugt på at sikre en kompensation til de to tidligere ejere. De mere end 16.000 ændringsforslag til bank-loven er, ifølge flere eksperter, fremsat af Kolomojskis støtter i parlamentet som et forsøg på at udskudt lovens vedtagelse. 

Der er rejst sager imod Boholyubov og Kolomojski i Israel, Cypern, Storbritannien, Schweiz og Ukraine.