Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Den nylige indførte weekend-karantæne påvirker salget, men generelt er sektoren vokset under corona-krisen. En ekspert advarer dog mod, at virksomhederne udvider uden at tænke på fremtiden. 

Ifølge State Statistics Service i Ukraine er detailsektoren steget med hele otte procent i årets første ti måneder på trods af corona-krisen, mens tallet i Kyiv er 17 procent. Det sker på trods af, at Ukraine har været ramt af karantæne i et eller andet omfang siden marts. 

Evgeniya Akhtyrko, der er analytiker hos investeringsvirksomheden Concorde Capital skriver, ifølge UBN, at “detailomsætningen i Ukraine stiger, understøttet af hurtig lønvækst. Det stærke husholdningsforbrug hjælper økonomien med at kompensere for faldet i investeringer.”

Ifølge UBN har væksten betydet, at over 300 nye supermarkeder er åbnet i Ukraine i årets første seks måneder, og at landets største ATB er vokset med hele 56 procent.

Væksten fortsætter også hos virksomheder, som sælger møbler og andre ting til de ukrainske hjem. Ukrainenu har blandt andet tidligere talt med Jysk Ukraine, der har åbnet en række nye butikker i år, og det regner virksomheden med at fortsætte med. 

”Åbningen af nye butikker skyldes den dynamiske vækst i detailhandlen efter nedlukningen… (da) ukrainerne besøgte udlandet mindre, forblev der omkring 3,8 milliarder dollars i landet i andet og tredje kvartal, hvilket åbnede endnu større muligheder for hjemmemarkedet,” lyder det fra ejendomsselskabet NAI Ukraine, ifølge UBN.

Det er især drevet af online-salg

Ikke overraskende er det især salget online, der er steget. Det er også noget, som der berettes om i andre lande, hvor det blandt andet ses i Storbritannien og i USA. Sky News beretter, at der er tale om en hel forandring i den måde, som vi handler på, hvor online salget er steget og i dag udgør en langt større del af vores indkøb. Det britiske detailkonsortium advarer dog i artiklen om, at selv om online-salget stiger, så “er detailhandlere i centrum fortsat ødelagt af lavt fald og dårligt salg” i Storbritannien, som ikke for alle kan reddes af salget online.  

Det globale management konsulentfirma McKinsey påpeger i en rapport, at vores vaner er ændret, men at det ikke kommer alle til gode. Deres undersøgelse viser, at det stigende online-salg primært kommer virksomheder med et betroet brand til gode, og at folk på trods af at handle meget online i stigende grad vælger butikker tæt på hjemmet. 

I Ukraine er der logisk nok også et stigende marked for de virksomheder, som leverer varerne. Ifølge UBN har Glove i Ukraine oplevet en vækst på 40-50 procent, og tidligere har Ukrainenu skrevet om, hvordan Nova Poshta blandt andet hyrer nye medarbejdere. 

Weekendkarantænen rammer salget

I Ukraine er der dagligt omkring 14.000 nye smittede med coronavirus, og det har fået regeringen til at indføre en weekendkarantæne lørdag og søndag, hvor kun apoteker og supermarkeder må holde åbent. Det har fået salgsvolumen til at falde med 45 procent i den første weekend med karantæne, lyder det fra Ukrainian Processing Center ifølge UBN. 

Den ukrainske regering har ikke udelukket at indføre en strammere karantæne, hvis det ikke viser sig at weekendkarantænen er nok til at knække smitte-stigningen i landet. 

“Hvis der er en trussel om et fuldstændigt sammenbrud i sundhedssystemet, vil vi insistere på at indføre strengere karantæne,” sagde den ukrainske sundhedsminister tidligere til det ukrainske medie Ukrayinska Pravda.

Kan ende med at gå tilbage til normalen

Ukrainenu har spurgt Alexander Paraschiy, der er analytiker og ledende forsker hos investeringsvirksomheden Concorde Capital, om hvordan virksomhederne, der i øjeblikket oplever vækst, skal forholde sig. Han mener, at virksomhederne skal være forpasselige med at udvide for meget, da fremtiden stadig er svær at spå om.

“Der er en risiko for, at det stigende salg lige nu ender med at komme tilbage til normalen fra før krisen. Mange har ikke kunnet rejse i år, og de har valgt at bruge deres penge på ting til sig selv og hjemmet såsom møbler og tøj,” siger Paraschiy. 

“Normalt sparer folk op til disse rejser over hele året, men nu har de ikke nogen mulighed for at bruge dem. Det er muligt, at folks forbrugsmønster vil gå tilbage til normalen, når folk kan rejse igen, og virksomhederne skal derfor tænke sig om, før de udvider. På den anden side er det dog svært at sige, om vi vil se en returnering til normalen, fordi selv om en vaccine er på vej, så ved vi stadig ikke, om den bliver effektiv,” siger han.