Foto af Artificial Photography hos Unsplash

Blandt andet har danske Jysk åbnet en række nye butikker i Ukraine i år, men de er langtfra de eneste, der udvider i Ukraine. 

Ifølge State Statistics Service i Ukraine er detailhandlen steget med 5,9 procent i sommers sammenlignet med sidste år på trods af karantænen. Det har overrasket mange, at detailhandlen i august måned for eksempel var 8,7 procent over niveauet for samme måned i 2019. Tallene viser også, at Kyiv klarer sig bedst, men også mange andre ukrainske byer oplever en stigning i detailhandlen. 

Evgeniya Akhtyrko, der er analytiker hos Concorde Capital, siger, ifølge UBN, at detailhandlen er den mest positive sektor i øjeblikket. 

“Ukraines detailsalg er steget hurtigt … De positive tendenser i handel kan tjene som den eneste modregningsfaktor for den økonomiske recession, da de andre store sektorer fortsat svinder,” lyder det fra Akhtyrko. 

Det er endnu usikkert, hvorfor detailhandlen stiger, da studier ellers peger på, at folk bruger færre penge i en online-shop, end hvis de fysisk kommer ind i en butik. Det er endnu uvist, men i øjeblikket oplever aktiemarkedet også, at der – efter karantænerne verden over – er kommet stor interesse for detailkæder. Det har mediet Business Insider blandt andet skrevet om. 

Flere butikker i Ukraine udvider

I Ukraine er der også flere nyheder om nye butiksåbninger i denne tid. Det har UBN blandt andet skrevet om og henviser blandt andet til, at Kyivs Blockbuster Mall vil åbne denne måned. Det bliver Ukraines største med over 100 butikker. 

Derudover regner IKEA også med at åbne sin første fysiske butik til november. Tidligere åbnede IKEA med stor succes for online-salg, og virksomhedens fysiske butik ventes at blive på 6.000 kvadratmeter i netop Blockbuster Mall. 

Også den russiske virksomhed Wildberries, der er en online-kæde, åbnede for salg i Ukraine i denne uge. De har hele tre millioner varer. Det er alt fra sko og sportsudstyr til dyrefoder og alt til haven. 

Jysk vil også være med

Ifølge UBN har Jysk Ukraine også åbnet syv nye butikker i Ukraine denne sommer, og det er normalt at støde på Jysk-butikker i stort set hele landet. I dag er der i alt 64 Jysk-butikker i Ukraine, men ifølge kæden skal det gerne stige til 100 butikker i 2023. 

En af de bedste supermarkedskæder i Ukraine er litauiske Novus. De er ved at opkøbe supermarkedskæden Billa efter at have fået et lån af den Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, EBRD. I dag har Novus 46 butikker og udvider kraftigt.

Den franske kæde Leroy Merlin har planer om at åbne nye seks butikker i Kyiv i år, skriver UBN. Også H&M har flere planer i Ukraine, hvor kæden nu har åbnet sin fjerde butik denne sommer. Der er muligvis planer om flere.