Arkiv: Emil Filtenborg.

Det ukrainske demokrati er kommet langt, siden landet forlod Sovjetunionen, men der er fortsat en masse arbejde forud. 

Ukraine er blevet mere demokratisk det sidste år. Sådan lyder den opløftende melding fra den amerikanske organisation Freedom House, der indekserer lande efter demokratisering. Det skriver Kyiv Post.

Det betyder dog ikke, at landet er helt i top endnu. Det ligger fortsat i den gruppe af lande, der klassificeres som delvist frie med en score på 3,39 ud af 7. Det er dog heller ikke det store tigerspring, landet har taget det seneste år.

I 2018 og 2019 fik landet 3,36 ud af 7 begge år, så det er altså en lille forbedring, og landet ligger da stadigvæk også under gennemsnittet blandt resten af de tidligere Sovjetstater.

Hårde tider for demokratiet

Man skal dog også huske på, at imens Ukraine fortsætter med små skridt på vejen mod demokrati, så går det ned ad bakke i et flertal af de omkringliggende stater, viser rapporten.

Hviderusland er et åbenlyst diktatur med Alexander Lukasjenko i toppen og sådan har det været i 25 år, men også Polen og Ungarn rasler ned af rangstien pt. Begge lande er gået fra – I Freedom Houses øjne – at være konsoliderede demokratier til at være “in transition” – altså under forandring.

Særligt den fredelige overgivelse af magten efter præsidentvalget sidste år har været med til at give Freedom House forøget tiltro til det ukrainske styre. Slovakiet er også faldet lidt i score, men er fortsat et relativt velfungerende demokrati.