Foto: Pixabay

Det går den rigtige vej i processen med at skaffe vacciner imod coronavirussen, lyder det fra Ukraine.

Sundhedsministeren i Ukraine, Maksim Stepanov, har lavet en aftale med det indiske seruminstitut om at få yderligere fem millioner doser af NovaVax-vaccinen imod coronavirus, skriver Ukrinform.

På sin facebook-side skriver han: “… Forhandlinger om at øge udbuddet af den amerikanske vaccine NovaVax til Ukraine er succesfuldt overståede. Det er blevet bekræftet, at vi vil modtage yderligere fem millioner doser (…),” skriver Stepanov.

Ifølge ministeren selv betyder det, at med de fem millioner nye vaccine-doser, vil Ukraine i alt komme op på 15 millioner doser fra NovaVax alene. Leverancerne begynder til sommer, men er ikke de eneste vacciner, Ukraine modtager.

Ukraine modtager også vacciner fra den kinesiske virksomhed Sinovac Biotech, fra AztraZeneca, fra COVAX og gennem flere andre aftaler. I alt vil der være omkring tre til fire forskellige vacciner i anvendelse i Ukraine.

Halvdelen vil ikke vaccineres

Imens det meste af Europa har haft svært ved at få armene ned over den lynhurtige udvikling af en COVID19-vaccine, så er de ikke helt ligeså nemme at imponere i Ukraine, hvor blot 39 procent af befolkningen har tænkt sig at lade sig vaccinere.

Det har Ukraine Nu tidligere citeret Kyiv Post for. De har oplysningerne fra en undersøgelse, der også viser at det er ligegyldigt om vaccinen så er gratis: Blot 43 procent af de 1600 adspurgte voksne ukrainere vil have vaccinen, hvis den er gratis.

52 procent vil ikke have den. Er vaccinen ikke gratis, men blot til salg på apotekerne, så vil blot 39 procent have vaccinen. Og det skaber en vis hovedpine i forhold til at opnå den magiske flokimmunitet.

Generelt siger man, at omtrent 60-80 procent af en befolkning skal vaccineres for at opnå flokimmunitet. Det er WHO’s gældende retningslinjer for blandt andet mæslinger, som ukrainerne i øvrigt også undlader at lade sig vaccinere for.