Arkivfoto: Emil Filtenborg

Kiev: Ukraines præsident har gjort det nemmere for russere at få ukrainsk statsborgerskab. 

Ukrainernes præsident Volodimir Zelenskij har gjort det nemmere for russiske dissidenter at blive ukrainere. Han har nemlig underskrevet et nyt dekret, der med hans ord skal beskytte menneskerettigheder og frihed. 

Det skriver Kyiv Post. 

Dekretet kan nemt tolkes som en direkte provokation imod det russiske styre og præsidenten Vladimir Putin. Især i disse dage, hvor store demonstrationer de sidste mange weekender har præget Moskvas gader med flere anholdelser til følge. 

Dekretet gør det nemmere at få statsborgerskab, hvis man er blevet forfulgt i hjemlandet for eksempelvis sin politiske overbevisning. Desuden bliver det også nemmere at få ukrainsk statsborgerskab, hvis man har været indrulleret i den ukrainske hær. 

Nemmere at flygte til Ukraine 

Udover at gøre det nemmere at få statsborgerskab som forfulgt russer, har ministrene også fået til opgave i løbet af de næste tre måneder at gøre det nemmere at få asyl i landet, hvis man flygter fra politisk forfølgelse i Rusland. 

Det nye dekret skal ses i sammenhæng med, at Ruslands præsident Vladimir Putin i flere omgange har gjort det nemmere for borgerne i de løsrevne områder i Donbas at opnå status som russiske statsborgere. 

Den tydelige provokation fra russerne har fået Volodimir Zelenskij til at svare tilbage med en endnu mere provokerende melding: 

“Ukraine vil give statsborgerskab til alle repræsentanter for nationer, der lider under autoritære og korrupte regimer. Først og fremmest til russerne, der i dag lider mere end alle andre,” sagde Volodimir Zelenskij ifølge Kyiv Post i april.