Foto: Emil Filtenborg.

Rusland har fremlagt deres krav til et kommende møde i Normandi-formatet. Ukrainerne spiller ikke med. 

Ruslands viceudenrigsminister har fremlagt Ruslands krav til et kommende normandi-møde, og det ser ikke særligt lovende ud for fredsprocessen. Særligt fordi Ukraines præsident Volodimir Zelenskij ikke vil imødekomme kravene. 

Det første krav er en implementering af Steinmeier-formularen, der i bund og grund handler om at gennemføre lokale valg i Donbas. Zelenskij har skrevet under på den del af aftalen, problemet er blot, at de to parter ikke kan blive enige om rækkefølgen.

Ukrainenu har tidligere interviewet Søren Riishøj, der er kender af Østeuropa og lektor ved Syddansk Universitet, om krigen. Dengang sagde han følgende om fredsprocessen:

“Det store spørgsmål er, hvor meget Kyiv skal bestemme over Donbass. Det handler meget om rækkefølgen af implementeringen af Steinmeier-aftalen. For selv om der er problemer med separatisterne, så ved vi godt, at dem kan Rusland nok godt kue, hvis de vil,” sagde Søren Riishøj.

Det fulde interview kan du læse her. 

En normal dialog med separatisterne

En anden ting, som Rusland siger står i vejen for den endelige fred er, at der fra Kyiv ikke er vilje til at oprette en normal dialog med lederne af de to nu uafhængige republikker i Donbas og Lugansk. 

Ikke overraskende anerkender Ukraine ligesom langt størstedelen af verdens stater ikke republikkerne som legitime stater. Derfor vil Zelenskij ikke tale med dem, skriver flere medier.

“Vi er klar til en dialog med den civile befolkning i disse territorier, men ikke med dem, der ikke er anerkendte af den internationale lovgivning, og derfor ikke kan repræsentere den lokale befolkning,” sagde Zelenskij i weekenden under den netop afholdte sikkerhedskonference i München.

Derudover har Zelenskij også alvorlige udfordringer med implementering af Steinmeier-aftalen. Da han i første omgang underskrev aftalen, trak det folk på gaden i protest.

Senere fulgte en demonstration, hvor med et antal demonstranter, der ikke er set siden Vinterrevolutionen.

Vil ændre Minsk-aftalen 

Stenimeier-formularen er en del af den oprindelige Minsk-aftale, som Zelenskijs forgænger Petro Porosjenko underskrev i sin tid. Men Zelenskij er ikke vild med aftalen, som han for nyligt har sagt, han ikke selv ville have underskrevet.

Derfor vil han også gerne selv ændre aftalen, men det kan ikke komme på tale, lyder det fra Rusland. Det har altid været svært at se en direkte linje til fred mellem Rusland og Ukraine og en løsning, som begge parter ville acceptere.

Med de nyeste udmeldinger fra Rusland og Ukraine er det blevet en smule sværere at se, hvordan det skal gå til. Der er dog stadigvæk lyspunkter at trække på fra det sidste halve år med Zelenskij som præsident. Blandt andet er det lykkes i to omgange at arrangere fangeudvekslinger imellem de to lande.