Foto af Kym Ellis hos Unsplash

For nyligt blev det muligt for EU at eksportere vin til Ukraine uden told, og det er et stort problem for de ukrainske vinproducenter. 

De ukrainske vinproducenter er i problemer. For en uge siden trådte nye regler i kraft, som fjerner tolden på vine importeret fra EU, og det er noget, som presser de ukrainske vinproducenter. Det skriver UBN. Før var der told på vine produceret i EU på mellem 30 til 40 euro per liter, men allerede dengang var de ukrainske producenter i problemer. 

Mediet skriver, at Ukraine allerede dengang importerede ti gange mere end de eksporterede med en samlet import for 147 millioner dollars og eksport på blot 12 millioner dollars. Der er derfor et stort handelsunderskud. 

“Afskaffelsen af tolden på europæiske vine er et stærkt slag for ukrainsk vinavl og vinfremstilling… sammen lider vi under dominans og hurtig vækst i importen af billige og ikke altid vine af høj kvalitet fra Europa. Import af vin til Ukraine i de senere år har været en meget indbringende forretning. Fjernelse af tolden vil gøre det super-rentabelt,” sagde Igor Radomiselski, der er vicepræsident for selskabet Chateau Chizay, der producerer vine i Ukraine, ifølge Ukrinform

“Det betyder, at det er europæiske importører, avlere og vinproducenter, der tjener ekstra millioner af dollars, som (ellers) kunne tjenes og investeres i udviklingen af ukrainske vinindustrivirksomheder,” sagde Radomiselski.

Statistic: Annual wine production volume in Ukraine from 2015 to 2020 (in million hectoliters) | Statista

Svært at producere vine i Ukraine

Ifølge Radomiselski bør den ukrainske regering gør mere for at beskytte producenterne. Blandt andet vil have genetableret nogle handelsbarrierer, og han peger på, at der allerede var stor utilfredshed i det sydlige Ukraine, før tolden blev fjernet. Han siger, at der sidste år var producenter, der dumpede tonsvis af vindruer på regionens veje i protest.

“En simpel økonomisk sandhed: tab af en virksomhed er tab af arbejdspladser, tab af skat i budgetter, sammenbrud af den økonomiske kæde, som påvirker trivsel for mange mennesker. Vi taler i øjeblikket om det mulige tab af hele branchen,” sagde han. 

”Vi står konstant over for forskellige komplekse bureaukratiske og økonomiske barrierer. For at eksportere vin til EU skal du købe et laboratoriecertifikat til mere end 100 euro for hvert vinnavn ved hver grænseovergang og give syv flasker til analyse. Samtidig forblev importen af enhver vin til Ukraine en af de letteste sammenlignet med andre lande, især dem der producerer deres egen vin,” sagde Radomiselski.

De ukrainske myndigheder har meldt ud, ifølge Ukrinform, at de vil hjælpe de ukrainske vinproducenter ved at skære i buraukratiet og subsidiere købet af blandt andet eliteplanter og vinfremstillingsudstyr. Især påpeger myndighederne, at det er vigtigt at hjælpe med vanding, da der er stigende temperaturer i det sydlige Ukraine. 

Hvad er potentialet i Ukraine

Et studie af den ukrainske vindproduktion konkluderer, at den ukrainske vinsektor har et stort og uforløst potentiale, som dog kræver stor støtte for at opnå. 

“Opnåelse af specificerede mål er kun mulig, hvis industriproduktionen er på det tilstrækkeligt høje udviklingsniveau… sammen med statsstøtte, der giver måder og metoder til at forbedre det økonomiske, teknologiske, sociale og andre former for effektivitet i branchen,” skriver forskerne i studiet.

Det er dog spørgsmålet, om den investering vil komme. Den ukrainske vinproduktion er også ramt af, at Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen, hvor en stor del af den ukrainske vin blev produceret. Vingården Massandra på Krim-halvøen var i mange år Ukraines største på over 4.000 hektar, men den er ikke længere på ukrainske hænder. 

Vinproduktionen på Krim-halvøen er dog i de seneste år blevet ramt hårdt. Foruden problemerne forbundet med krigen, så har Krim-halvøen også problemer med vandforsyningen efter, at Ukraine har besluttet at lukke for vandet.