Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Selv om den ukrainske nationalbank forsøger at stabilisere den ukrainsk valuta, så taber den stadig værdi i forhold til både den amerikanske dollar og euroen. 

Den ukrainske valuta hryvnia var den valuta i verden, der steg mest i 2019 med hele 19 procent. Den var specielt hjulpet på vej af en større tiltro til den ukrainske økonomi med den nye reform-villige regering ved roret og en lavere inflation. Den udvikling har blandt andet Dansk Industri set positivt på. Den ukrainske valuta er dog kommet under pres på grund af coronavirussen, som også har lukket store dele af Ukraine ned

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian blev den ukrainske valuta (UAH) handlet for 27,15 UAH for en dollar i løbet af mandagen, hvilket er betydeligt højere end i februar, hvor kursen var omkring 24,45 UAH for en amerikansk dollar. 

Den ukrainske valuta har også tabt tilsvarende terræn til euroen, hvor en euro mandag kostede omkring 30,30 UAH. I februar kostede en euro omkring 26,40 UAH. 

Banken: Der er styr på det

I dag planlagde den ukrainske nationalbank at sælge ud af dollar-reserven for cirka 1,3 milliarder kroner, og i sidste uge solgte banken for næsten 6,7 milliarder kroner. Generelt er der uvished omkring, hvorvidt den ukrainske valuta kan modstå presset på lang sigt. 

Tidligere har nationalbanken slået fast, at de kan modstå presset, og at der ikke er tegn på problemer på nuværende tidspunkt. Banken fortæller også, at efterspørgslen efter udenlandsk valuta primært kommer fra ukrainske virksomheder, men at det stadig ikke er på et niveau, som burde skabe bekymring, skriver Unian. 

“… Vi tror på, at forringelsen af troen på de finansielle markeder er skabt mere af en psykologisk faktor. Det er for det første på grund af spredning af coronavirus på verdensplan…,” sagde banken i sidste uge på Facebook.