Foto af Silver Ringvee hos Unsplash

Kiev: Der var ikke den normale militærparade denne gang, da den nye ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ville gøre tingene anderledes ved årets uafhængighedsdag. 

Der var soldater på række, sang og dans, da den ukrainske uafhængighedsdag på nu 28ende år blev fejret lørdag. Men noget var anderledes. For godt nok var der soldater på den berømte uafhængighedsplads i Kiev, der stod klar til at hilse på den ukrainske præsident, men den traditionelle militærparade med tanks, missiler og jetjagere udeblev. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij havde besluttet af aflyse militærparaden for i stedet af bruge de omkring 80 millioner kroner på bonusser til militæret. Det var derfor et anderledes syn, der mødte de mange tusinde fremmødte på Maidan-pladsen i Kiev centrum.

“Vi begynder vores uafhængighedsdag på det sted, hvor vores bedste sønner og døtre af Ukraine gav deres liv og deres fremtid for vores uafhængighed. Og i dag siger vi tak til alle dem,” sagde den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ifølge det ukrainske nyhedsbureau UNIAN på talerstolen. 

Ukrainsk uafhængighed af flere omgange

Ukraine erklærede sig uafhængig fra Sovjetunionen den 24 august 1991, men har siden gennemlevet en turbulent tid. Blandt andet var der Orange Revolutionen i 2004, hvor ukrainerne gik på gaden for at protestere mod valgsnyd og korruption i forbindelse med det netop overståede præsidentvalg.

Igen i 2013 gik ukrainerne på gaden ved Euromaidan og igen nogle måneder efter i 2014 ved Maidan Revolutionen, da den daværende præsident Viktor Janukovitj vendte sig imod Rusland til store protester for en stor del af ukrainerne. De ønskede i stedet et tættere samarbejde med EU. Ved begge revolutioner mistede flere demonstranter livet.

“Vi er forskellige, men vi er et samlet folk. Vi skal være samlet, fordi det er kun på den måde, at vi er stærke. Vi skal forstå, at vi kun kan regne med os selv. Vi skal ikke diskutere fortiden, men i stedet se mod fremtiden. Ukrainsktalende og russisktalende, uanset alder, køn, religion – vi skal være et folk. Ikke på papir, ikke i slogans, men her! I alles hjerte. Vi må kigge fremad, bygge vores land sammen, gøre det umulige sammen,” sagde den ukrainske præsident lørdag til store bifald. 

Parade gennem gaderne

Efter præsidents tale gik en blanding af veteraner og efterladte til de mange dræbte ved revolutionerne og krigen mod de russisk-støttede separatister i den østlige del af landet optog gennem Kievs gader. De startede ved den store Shevchenko Park i byen og gik gennem uafhængighedspladsen for til sidste at slutte nær Sct. Michaels Kirken, hvor de hængte billeder af de mange døde under krigen mod de russisk-støttede separatister. 

Her kunne tårerne få frit løb for de mange deltagere, der ifølge arrangørerne var 15.000, da flere ukrainere fulgte med i sympati med veteranerne og de faldnes efterladte. 

Ved Sct. Michaels kirken stod flere af veteranerne og de efterladte foran billederne af deres afdøde sønner, døtre, fædre og mødre, mens et band bestående af en gruppe veteraner satte scenen med patriotiske ukrainske sange, som fyldte pladsen foran kirken.