Foto af Dexter Fernandes hos Unsplash

Ifølge nye tal fra den ukrainske stats statistik service faldt den industrielle produktion med 5,1 procent i januar 2020 sammenlignet med samme måned året før. Der er dog også lyspunkter at spore. 

Det er specielt produktionen af kul, farmaceutiske produkter, gas plus elektricitet, ingeniørarbejde og metalforarbejdning, der falder kraftigt. Ifølge tal fra Tradingeconomics er det nu ottende måned i træk, at den industrielle produktion i Ukraine falder. Produktionen er nu tilbage på 2016-niveau, hvorfra produktionen er mere eller mindre stagneret efter den steg en hel del efter det umiddelbare fald efter krigen i Donbass.

Se selv udviklingen for den industrielle produktion i Ukraine nedenfor. 

Ifølge tal fra den ukrainske stats statistik service faldt produktionen med 5,1 procent i januar 2020 sammenlignet med samme måned sidste år, og det kommer efter et fald på 8,3 procent i december. Det er specielt produktionen af kul og brunkul, der trækker ned. Her er faldet 19,2 procent, mens det er 14,7 procent for farmaceutiske produkter, 10,8 procent for energi (gas, elektricitet, damp og aircondition), 10,5 procent for ingeniørarbejde og 10,3 procent for metalforarbejdning. 

Til gengæld ser det godt ud for kemikalieindustrien, der stiger med 24,4 procent, mens stigningen er 17,4 procent for elektronik, 6,9 procent of elektrisk-udstyr, 3,9 procent for produktionen af textile og 3,8 procent for produktionen af olie-produkter. 

Kulindutrien har det svært

Ifølge Kyiv Post har Ukraine omkring 100 statsejede kulminer, hvoraf kun fire af dem er profitable. Generelt bliver medarbejderne betalt sent, og minerne mangler investeringer. Den ukrainske præsident vil gerne enten lukke minerne eller sælge dem, og han har for nyligt forsøgt at få Rinat Akhmetov, den mest velhavende oligark i Ukraine, til at købe minerne og få moderniseret dem. 

Den idé er Maksym Tymchenko, der er direktør for virksomheden DTEK, der er ejet af Akhmetov, dog ikke særlig lun på ifølge Kyiv Post. Minerne er for urentable, lyder det. Ifølge Mykhaylo Volynets, der er medlem af det ukrainske parlament og leder af den private union for minere, bør de uprofitable miner dog sælges, så der kan komme nye investeringer i industrien, som kan skabe stabilitet for de mange ansatte.

Ifølge tal fra det ukrainske medie 112 er produktionen af kul faldet hvert år de sidste 15 år fra en produktion på 24 millioner tons til 4,1 millioner tons om året i dag. Der var et fald i  produktionen sidste år på cirka to millioner ton. 112 skriver også, at den ukrainske stat bruger et stigende beløb på at holde kulminerne i drift og dermed taber penge. I 2016 brugte de cirka 530 millioner kroner, mens det tal er steget 1,2 milliard sidste år, hvoraf pengene ikke går til investeringer, men blot til betaling af lønninger og elektricitet. 

Andre sektorer klarer sig godt

Der er dog også lyspunkter i den ukrainske produktion, som tidligere er beskrevet. Foruden gode tendenser i kemikalieindustrien, elektronik, elektrisk-udstyr, textile og olie-produkter, så klarer den ukrainske it-sekter sig også generelt godt. Her viser nye tal fra den ukrainske nationalbank, at eksporten af informationsteknologi steg med 30,2 procent til samlet cirka 28 milliarder kroner i 2019, hvilket fortsætter de gode tendenser fra 2018, hvor eksporten steg med 28 procent. Det skriver Kyiv Post. 

Dermed står den ukrainske it-sektor i dag for omkring fem procent af det ukrainske bruttonationalprodukt og bidrager med omkring 4,6 milliarder kroner til den ukrainske statskasse gennem skatter. 

Det betyder, at eksporten af informationsteknologi i dag er større end eksporten af hvedeprodukter, men den er dog stadig markant efter hele landbrugssektoren, der står for en samlet eksport på omkring 123 milliarder kroner om året. 

Hvis du har en god historie til Ukrainenu, så kontakt Stefan Wechert på sswjournalist@protonmail.com