Foto af Jørgen Håland hos Unsplash

Kiev: Rusland skal først afslutte krigen i Ukraine, hvis de vil tilbage ind i varmen i G7, slog den franske præsident fast efter Vladimir Putin besøgte Frankrig. 

Der har været spekulation omkring hvorvidt Rusland vil være i stand til at genindtræde i G7, hvor Rusland blev smidt ud i 2014 efter Rusland annekterede Krim-halvøen. Ved et møde i Frankrig mellem den franske præsident Emmanuel Macron og den russiske præsident Vladimir Putin, slog Macron fast, at det ikke kommer til at ske, så længe krigen i Ukraine fortsætter. 

“Afslutningen af denne konflikt er den magiske tryllestav der vil åbne døren for Ruslands retur til G7 klubben, som vil kunne blive G8,” sagde Macron ved den fælles pressekonference med Putin ved mødet i det sydlige Frankrig. 

Mødet fandt sted blot dage før G7-mødet, som Frankrig er vært for. 

Putin slog ellers fast ved pressekonferencen, at Rusland tilbagetræden i G7 er vigtigt strategisk for både Rusland og Europa. 

“Hvis det (Europa) vil overleve som centret for civilisationen,” sagde Putin ifølge Kyiv Post. 

Skal stoppe krigen

Macron slog dog fast, at det ikke ville ske før krigen i Ukraine blev stoppet. Den franske præsident slog også fast, at G7-mødet vil handle om netop den mulige fremtid for det såkaldte Normandie Format, hvor Ukraine, Frankrig, Tyskland og Rusland forhandler om en afslutningen af krigen i Ukraine, der har kostet 13.000 mennesker livet. 

“Zelenskij (den ukrainske præsident, red) har taget en række modige skridt og tiltag i denne konflikt, der har stået på i fem år og ledt til en realitet, hvor civile lever under forfærdelige forhold,” sagde Macron. 

G7 består af USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Italien, Tyskland og Japan.