Arkiv: Emil Filtenborg.

Arsen Avakov har overlevet flere regeringer og endda skiftende præsidenter, men der er stigende utilfredshed med ham efter flere skandaler. 

Arsen Avakov er Ukraines indenrigsminister og har været det siden 2014. Men det gør ham ikke populær, og i dag kunne det ses i Kyiv, hvor der har været to demonstrationer for at få ham fjernet fra posten

“Ukrainere protesterer imod indenrigsminister Arsen Avakov foran landets parlament denne morgen (en anden demonstration er planlagt senere i dag). De kræver hans afskedigelse,” skriver journalisten Christopher Miller på Twitter.

Grunden til hans faldende popularitet er ifølge flere – blandt andet Christoffer Miller selv – er de seneste sager om en ung kvinde, der blev voldtaget i politiets varetægt i slutningen af maj og en stor skudkamp mellem op til 100 civile, også i maj.

Stort ansvar 

Som indenrigsminister er Arsen Avakov leder af politistyrken og bliver kaldt Ukraines nummer to – efter præsident Volodimir Zelenskij, der er øverstbefalende i det ukrainske militær.

Derfor er det til dels også Avakovs ansvar, at der bliver ryddet op i politiet, så sager som den førnævnte voldtægt ikke kan ske, men det er endnu ikke sket. Alligevel har Avakov været i stand til at holde sig på posten, og er den længst siddende minister lige pt.

Han har overlevet fire premierministre og to præsidenter – tre hvis man tæller præsident Turchynov med, der tjente i tre måneder efter revolutionen i 2014. Flere siger, at det kun har ladet sig gøre, fordi Arsen Avakov har et bredt netværk, der blandt andet tæller oligarken Ihor Kolomojski og flere andre højt profilerede ukrainere.

Også i Lviv var der ifølge journalisten Iryna Maviyishyn flere protester imod indenrigsminsteren på grund af politivold og tilsyneladende immunitet for politistyrken i den slags sager.