Arkivfoto: Emil Filtenborg

Den 25. oktober går Ukraine til valgstederne igen – denne gang drejer det sig om lokalvalg, der kan få stor betydning for præsident Volodimir Zelenskij.

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, står overfor en vigtig prøvelse dette efterår. Efter han vandt end jordskredssejr over tidligere præsident Petro Porosjenko sidste år og siden tog parlamentet med storm med sit parti, Folkets Tjener, er den næste prøvelse de lokalvalg, der afholdes den 25. oktober i år.

Ifølge Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, vil de nemlig give en indikation af, om der stadigvæk er folkelig opbakning til Zelenskij og Folkets Tjener.

“Det ser ud til at blive en test for Zelenskij. Hvis Folkets Tjener ikke får et godt resultat på landsplan, kan det se ud, som om der ikke er folkelig opbakning til Zelenskijs politik eller regering,” siger Jakubin.

Ifølge ham er der en risiko for præsidenten for, at oppositionen vil bruge et dårligt resultat for Folkets Tjener til at fremtvinge et nyt parlamentsvalg, før det siddende parlaments periode er udløbet.

Historisk valg

Ifølge Jakubin er det ikke det eneste, der gør valget vigtigt. Det er også et historisk valg, fordi det er det første valg, der bliver afholdt under den nye valgreform, som har til formål at bringe den ukrainske valgtradition tættere på de vestlige standarder.

“Det er det første valg i Ukraine med proportionelle valg efter åbne lister. Det kan give nogle udfordringer på valgstederne, fordi de ikke har nogen erfaring med at afholde den slags valg,” siger Jakubin.

De åbne lister betyder, at antallet af stemmer på den enkelte kandidat afgør, hvem der kommer ind. Det giver vælgerne lidt mere indflydelse på, hvem de vælger, så partitoppen ikke kan bestemme det alene.