Foto af Nick Pampoukidis hos Unsplash

Mens den ukrainske økonomi på nogle punkter stadig har problemer, så går det godt for den ukrainske finanssektor. Bankerne havde stort overskud i 2019. 

Det ser godt ud for de ukrainske banker, der gennem årene har gennemgået noget af en forvandling, fra de i 2015 havde store problemer. Ifølge den ukrainske nationalbank så har de netop leveret et stort overskud for 2019 på cirka 17,2 milliarder kroner, hvilket er tre gange så højt som året før. Det skriver den ukrainske avis Kyiv Post. 

Især den ukrainske bank Privatbank, der blev nationaliseret i 2016, klarer sig godt med et overskud på næsten ni milliarder kroner og står derfor for en stor del af det samlede overskud. Ifølge den ukrainske nationalbank skyldes de gode tendenser, at bankerne er blevet mere effektive, hvilket ifølge banken kommer til udtryk ved, at langt det meste af overskuddet kommer fra kontakten med kunderne. 

Samtidig melder det ukrainske medie Unian, at reserverne i den ukrainske nationalbank steg med hele 6,5 procent i januar 2020, og at banken derfor også står stærkt.

Bankerne er et godt eksempel 

Ukrainenu har tidligere talt med Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa. Han har været lidt bekymret for den ukrainske økonomi, men har dog netop fremhævet den gode finanssektor som et af lyspunkterne, og han mener, at landet skal fortsætte med reformerne, så andre sektorer også kan følge trop. 

“Landet er meget afhængig af lavt forarbejdede varer, og det er et problem. Men på den anden side oplever landet også stor vækst i it-sektoren, og det ser godt ud i finanssektoren, så der er også nogle positive tendenser,” lød det fra lektoren, der oplyste, at Ukraines bruttonationalprodukt målt i faste priser er 7,2 procent under niveauet i 2013 før revolutionen og krigen i Donbass-regionen – opgjort i dollar. 

Søren Riishøj slog også fast overfor Ukrainenu, at en stabil finanssektor kommer de danske erhvervdrivende i landet til gode, da det giver stabilitet i økonomien generelt set.

Ifølge den ukrainske nationalbank har det hjulpet, at de ukrainske banker er blevet bedre til at skabe online banksystemer, som kommer kunderne til gode. Det giver mere konkurrence, som gør bankerne bedre, lyder det ifølge Kyiv Post, der også peger på, at de lavere renter for de ukrainske banker hos nationalbanken også har hjulpet dem. 

Inflationen vil stoppe festen

Selv om det ser godt ud for den ukrainske banksektor, så vil de store rekordoverskud ikke fortsætte, lyder det fra nationalbanken. Ifølge Kyiv Post forklarer en af bankens repræsentanter, at den meget lave inflation i landet naturligt vil påvirke bankernes overskud, da det leder til faldende kreditvurderinger hos bankerne. 

Inflationen ventes at falde under fem procent i 2020. Det er den laveste inflation i seks år – siden krigen brød ud i den østlige Donbass-region tilbage i 2014. Inflationen var omkring 48 procent i 2015 og 10,9 procent i 2018. 

Ukraine er i øjeblikket også ved at sikre sig endnu et lån fra den International Valutafond, IMF, der kan være med til at stabilisere økonomien endnu mere. Fredag har IMF været ude at sige, at de endnu ikke ved, hvornår lånet vil blive godkendt, men at der stadig er forhandlinger i gang. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian.